5 Mayıs 2024 Pazar

Samsun Kadın Dayanışması'ndan adliye önünde eylem

Mihrican Ekmenci'yi katleden Oğuz Taner Ekmenci'nin duruşması öncesi dava öncesi adliye önünde açıklama yapan Samsun Kadın Dayanışması, kadınların haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceğini söyledi. Mihrican'ın kardeşleri Perihan Karakurt ve Sibel Köse de fail için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Mihrican Ekmekçi'yi katleden Oğuz Taner Ekmekçi'nin duruşması Kasım ayına ertelendi. 

Mihrican Ekmenci'yi katleden Oğuz Taner Ekmenci'nin yargılandığı dava Samsun Adliyesi'nde görülecek.

Dava öncesi adliye önünde buluşan Samsun Kadın Dayanışması, Mihrican Ekmekçi'nin ailesi ve arkadaşları basın açıklaması düzenledi. "Mihrican için adalet kadınlar için adalet" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Mihrican'ın kız kardeşleri Perihan Karakurt ve Sibel Köse söz aldı. 

Karakurt ve Köse, Mihrican'ın katilinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini kaydetti ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin şekilde uygulanmasını istedi. 

'ERKEKLER KADINLARI KATLETMEKTEN ÇEKİNMİYOR'
Basın metnini Züleyha Mangan ve Hümeyra Başkan okudu. Mihrican'ın 24 yıllık evliliği boyunca sistematik şiddet gördüğünü, aldığı tehditler nedeniyle boşanamadığını dile getirdi. 

Mayıs ayı içerisinde erkek şiddetiyle en az 18 kadının katledildiğini, 20 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini, en az 67 kadına şiddet uygulandığını, 16 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını hatırlatan Mangan, "Mihrican bizim için bir sayı değil. Her bir kadın katledildiğinde bizler biliyoruz ki öldürülen, canı yanan tüm kadınlardır. En doğal hakkımız olan yaşam hakkımızın elimizden alınması, kız kardeşlerimizin katledilmesi tesadüf değil! Erkek egemen iktidarın kadın bedeni ve yaşamına yönelik her söylemi, erkek şiddetini tırmandırıyor. Bunun yanı sıra, yargıda çoğunlukla erkeklerden yana tavır alarak cezai indirimler uyguladıkça failler netleşiyor" dedi.

'6284 VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULAYIN'
Hümeyra Başkan da yetkililere seslenerek, 6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulatarak yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirme çağrısı yaptı. Başkan, "Çünkü kadınlar vazgeçmeyecek. Evde, sokakta, fabrikada, avm de, okulda, yaşamın her alanında, yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edecek. Çünkü kadınlar haklarını ve hayatlarını kimsenin insafına bırakmayacak, Çünkü kadınların taşan sabrı ve hak gasplarına karşı direnişteki ısrarı uykularınızı kaçıracak. Bugün burada Mihrican'ın katili en ağır cezayı alsın diye toplandık. Yarın başka kızkardeşlerimiz katledilmesin, şiddete-tacize-tecavüze uğramasın diye yine sokaklarda olacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Açıklamanın ardından Samsun Kadın Dayanışması ve Mihrican'ın ailesi duruşmayı izlemek üzere adliyeye geçti. 

KASIM AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti Oğuz Taner Ekmekçi'nin psikolojik durumunun değerlendirilmesi üzerine Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istedi .

Duruşma, Kasım ayına ertelendi.