17 Mayıs 2024 Cuma

Samsun Kadın Dayanışması: 1 Temmuz'a kadar sokaklardayız

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine eylem yapan Samsun Kadın Dayanışması, 1 Temmuz'a kadar sokaklarda olacaklarını belirtti.

Samsun Kadın Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Süleymaniye Geçidi'nde eylem yaptı.

"İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, tolere etmiyoruz", "Gülistan nerede" ve "İpek Er'e ne oldu?" dövizleri taşındı. Eylemde "Kadın cinayetleri politiktir", "AKP elini kadınlardan çek" ve "Evde, işte, mecliste eşcinseller her yerde" sloganlarının atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Fatma Çelik, şiddetin meşrulaştırılmasına karşı sokak sokak meydan okuduklarını belirterek, "Bu karar  kadın düşmanı iktidarınız gibi hükümsüzdür. 1 Temmuz'da AKP iktidarının ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi'nden çıkan ilk ülke Türkiye olacak. Buna sessiz kalacağımızı, bize reva gördükleri şiddet dolu hayata razı olacağımızı sananlar yanılıyorlar. Yaşamlarımızı yok saymanıza izin vermeyeceğiz. 1 Temmuz'a kadar ve 1 Temmuz'da sokaktayız. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTÜYORUZ'
Eylemde konuşan Şeyma Keşli, İstanbul Sözleşmesi'nin toplumsal cinsiyet eşitliğini amaçladığını söyledi. "Neoliberal faşist iktidarların karşı olduğu işte bu cinsiyet eşitliğidir" diyen Keşli, "Erkek şiddetiyle, ayrımcı politikalarla bedenimizi, emeğimizi, hayatımızı kontrol edemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar eşit ve özgür bir yaşam arzumuzdan vazgeçmiyoruz. 1 Temmuz'da emeğimizle var ettiğimiz bu hayatı durduruyoruz. İktidar kendi çıkarları ve ittifakları uğruna 'eşcinselliği yaygınlaştırıyor, aile düzenini bozuyor' gibi söylemlerle kadınları ve LGBTİ+'ları hedef gösteriyor, kazanımlarımıza göz dikiyor. Cinsel kimliklerimize, yönelimlerimize, özgürlüklerimize; hayatlarımıza, arzularımıza sahip çıkıyoruz. Aynı gökkuşağı altında dayanışmayı büyütüyoruz" diye belirtti.

Şafak Aydın da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın "şiddet tolere edilebilir" açıklamasına  tepki göstererek, "Bakan Derya Yanık'a buradan sesleniyoruz: Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Kadına yönelik şiddet tolere edilemez! Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok" ifadelerini kullandı.

'GÜLİSTAN DOKU NEREDE?'
Nurcan Bölükbaş ise, Cumhurbaşkanının kadın siyasetçileri cinsiyetçi söylemler ile hedef gösterdiğini kaydetti. "İktidarın kadın düşmanı erkek yüzü, kontrgerilla-mafya ilişkilerinin teşhir olması ile yeniden gözler önüne seriliyor" diyen Bölükbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İç işleri bakanı ve mafya liderleri arasında ki kavga kadın bedenini nesneleştirerek sürüyor. Bu iktidarın mafya kapışmasında erkekler adeta kadın bedeni üstünde tepiniyor. Süleyman Soylu Türkiye'de faili meçhul cinayet olmadığını söyledi. Peki öyleyse Soylu'ya soruyoruz: AKP milletvekili Şirin Ünal'ın evinde ölü bulunan Nadira'ya ne oldu? Tolga Ağar'la buluşmasından sonra ölü bulunan Yeldana Kaharman'a ne oldu? Gülistan Doku'ya ne oldu?"