21 Mayıs 2024 Salı

Salihli'de çöp tesisi istemeyen köylüler direnişte

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Mahallesi'ne yapılmak istenen katı atık depolama tesisine karşı köylüler ayakta. Sabahın erken saatlerinde mera alanına gelen çok sayıda jandarma ekibini gören köylüler direnişe geçti.

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Mahallesi'ne 200 metre yakınlıkta olan ve MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Salihli Belediyesi işbirliğiyle yapılmak istenen katı atık depolama tesisi için köylülerle jandarma bir kez daha karşı karşıya geldi. Sabah karşı 05.00 saatlerinde mera alanına gelen çok sayıda jandarma ekibini gören köylüler, yaşam alanlarına çöp tesisi yaptırmamak için alanda nöbet tutmaya devam etti. Jandarmayla köylü arasındaki gergin bekleyiş sürüyor.

Alana müdahale edileceği duyumunu alan köylüler dün, akşam saatlerinden beri nöbetleri kesintisiz sürdürüyor. Sabaha karşı çok sayıda jandarmanın mera alanına geldiğini gören halk kalabalık bir şekilde ekipleri karşıladı. Yaşam alanlarına vereceği geri dönüşü imkansız zararlardan dolayı çöp tesisi istemediklerini yineleyen yurttaşlar mera alanına hiç bir şekilde müdahale ettirmeyeceklerini söyledi.

BAHANEYLE KÖYLÜLERİ KAHVEHANEYE GÖTÜRDÜLER
Köy halkının kalabalık bir şekilde direnişte olduğunu gören ekipler ise "Bir şey yapmayacağız" diyerek birlikte çay içip konuşma bahanesiyle köylüyü köy kahvesine götürdü. Ancak jandarmanın alandan ayrılmadığını gören yurttaşlar alana geri döndüler.

Jandarmayla karşı karşıya gelen bir bir kadın duruma tepkisini, "Lüks bir yere gidecek paramız yok. Ama biz çoluk çocuk ne yapıyoruz? Termoslarımıza çayı demliyoruz burada içiyoruz" sözleriyle gösterirken bir diğer yurttaş da jandarmaya "Hala daha rant peşindesiniz" dedi.

Köylü ile jandarma arasındaki gergin bekleyiş devam ederken CHP Milletvekili Bekir Başevirgen de alana geldi. Köylünün şikayetlerini dinleyen Başevirgen, daha sonra tesisi istemeyen halkın şikayetlerini valiliğe iletmek için alandan ayrıldı.

CENAZE TÖRENİNİ NÖBET ALANINDA YAPTILAR
Öte yandan, jandarma eşliğindeki herhangi bir müdahale riskine karşı teyakkuzda olan köy halkı, nöbet alanını terk etmemek için bölge sakinlerinden yaşamını yitiren bir yurttaşın cenaze törenini de mera alanında yapmak zorun da kaldı.

MHP'Lİ BAŞKANA TEPKİLER SÜRÜYOR
Hiçbir Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), kararı olmadan Caferbey Mahallesi mera alanı üzerine yapılmak istenen proje için Manisa Büyükşehir belediyesi valilik onayı ile bir katı atık depolama tesisi kurmayı hedefliyor. Proje için seçim zamanında Salihli halkına bu alana yapılmak istenen hiçbir tesise izin vermeyeceğinin söyleyen MHP'li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda'nın tesis için mera alanını valiliğe kendisinin önerdiğini öğrenen köylünün MHP'li başkana da tepkisi sürüyor.

Köylülerin ve jandarmanın alanda bekleyişi sürüyor.