2 Mayıs 2024 Perşembe

Salih Müslim: Suriye'de çözüm için Öcalan'ın rolü gözardı edilmemeli

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukat görüşmelerinde Suriye'ye dönük mesajlarını değerlendiren PYD Sözcüsü Salih Müslim, Ortadoğu ve Suriye'de çözüm için Öcalan'ın pozitif rolünün gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, 8 yıl aradan sonra iki kez avukatlarıyla görüştürülen ve her iki görüşte de Suriye'deki gelişmeler üzerinde duran PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'ye ilişkin mesajlarını değerlendirdi. Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuşan Müslim, Öcalan'ın Suriye ve Ortadoğu'da "rol almasının" kendilerinin de isteği olduğunu vurguladı.
 
Öcalan'ın paradigmasının Ortadoğu halkları için bir miras olduğunu ifade eden Müslim, "Biz de Sayın Öcalan'ın paradigmasının izindeyiz" dedi. "Bu mirasın korunması için de Kuzey ve Doğu Suriye'de hayata geçen demokratik ulus projesinin güvenliğinin sağlanması gerekiyor" diyen Müslim, bölge halklarının haklarının da güvence altına alınması gerektiğini belirterek, bunun için mücadele yürüttüklerini söyledi.
 
ÖCALAN'IN ROLÜ
 
Öcalan'ın Suriye'de çözüm konusunda önemli bir rol oynadığını ve bunun kendilerinin de isteği olduğunun altını çizen Müslim, "İmkan olursa ve sorunun tarafları da benimserse, Sayın Öcalan'ın Suriye'deki sorunların çözümü için aktif rol oynayacağını tahmin ediyorum. Suriye sorununun çözümü için sözde girişimde bulunan tüm devletler sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Bu da çözümün gelişmesine engeldir. Ama Sayın Öcalan, demokratik fikirleri, değerlendirmeleri ve önerileriyle mevcut durumu değiştirebilir" diye konuştu.
 
Tecridin sona ermesi için yapılan eylemlerin Kürt halkının kalbinin İmralı'da attığını gösterdiğini vurgulayan Müslim, "Suriye ve Ortadoğu için kalıcı bir çözüm ve huzur isteyenler Sayın Öcalan'ın pozitif rolünü gözardı etmeyi bırakmalıdır" dedi.
 
'TÜRKİYE HASSASİYETLERİ ÇİĞNİYOR'
 
Öcalan'ın 2 Mayıs avukat görüşmesinde "İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kapsamında Suriye'deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye'nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye'nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır" sözlerine dikkat çeken Müslim, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'nin hassasiyetlerini çiğnediğini kaydetti.
 
Müslim, şöyle konuştu: "İlk günden bu yana Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkat ediyoruz. Türkiye de bu konuda ölçülü olmalıdır. Hiçbir devlete saldırı girişimimiz olmadı ve asla düşmanlığı kabul etmedik. Sayın Öcalan'ın Türkiye'nin hassasiyetlerine ilişkin yaptığı çağrı aynı zamanda Türkiye'ye bir mesajdır. Türkiye halen 'En iyi Kürt ölü Kürt'tür' zihniyetiyle hareket ediyor. Bu zihniyet artık terk edilmeli ve Kürt halkının iradesine saygı duyulmalıdır. Türkiye'nin saldırıları, işgali ve Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditleri hassasiyetleri çiğnediğinin göstergesidir."