19 Mayıs 2024 Pazar

Saldırıya uğrayan trans aktivist: Şansa yaşıyoruz

Daha önce pek çok kez saldırıya uğrayan LGBTİ aktivist Kıvılcım Arat, son olarak komşusunun "travesti pisliklerini görmek istemiyorum" diyerek pompalı tüfekle saldırısına uğradı. Arat, homofobi ve transfobiye "Şansa yaşıyoruz" diyerek tepki gösterdi.
Silahlı saldırıya uğrayan LGBTİ aktivisti Kıvılcım Arat, yaşadıklarına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ve Avukat Rozerin Seda Kip de katıldı.
 
İlk olarak söz alan Av. Keskin, Kıvılcım Arat'a yapılan saldırının devletin LGBTİ bireylere bakış açısından ayrı görülemeyeceğini söyledi. Keskin, LGBTİ'lere karşı saldırıların cezasız kaldığını, çünkü devletin kendisinin de homofobik olduğunu ifade etti. 
 
Kıvılcım Arat ise taşındığı yeni evinde kedilerinden kaynaklı sürekli yan komşusuyla tartıştıklarını ve son olarak silahlı saldırıya uğradığını söyledi. Önce bahçede kendisine beyzbol sopasıyla saldırdığını, arkadaşlarının yanına gelmesi üzerine "travesti pisliklerini görmek istemiyorum" diyerek pompalı tüfekle ateş ettiğini anlatan Arat, "Arkadaşım elinden ve karnından yaralandı. Hemen 155'i aradım ve ekipler geldi. Buna rağmen bir dayak yemediğim kaldı. Saatler süren karakol işlemlerimiz oldu. Karakol önünde beklerken şahsın pompalı tüfek çantasında, çanta da kolunda olarak polis aracından kelepçesiz şekilde indiğini gördüm" dedi.
 
Saldırıdan sonra da saldırganın kendisine hakaret ettiğini ve "Hakim bana mı travestiye mi inanacak" dediğini belirten Arat, "Akşamları işten geldiğimde kimliğim üzerinden hakaret etmeye devam ediyor. Psikolojim alt üst oldu" dedi. Arat, daha önce de çeşitli kereler saldırıya uğradığını belirterek, ekledi: "Şansa yaşıyoruz."
 
Avukat Rozerin Seda Kip ise saldırganın serbest bırakıldığını belirterek, Kıvılcım Arat için koruma tedbir talebinde bulanacaklarını bildirdi. Kip, adalete erişimlerinin engellendiğini vurguladı.