8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Saldırılar kadın devrimi ve öncü kadınları hedef alıyor'

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Vakfı yöneticilerinden Ruken Xaşo, 25 Kasım'ın işgal saldırılarıyla birlikte karşılandığını belirtti, "Türk devleti öncü kadınları hedef alıyor. Mücadele eden kadınlar şahsında korku yaymak istiyor" şeklinde konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Vakfı yöneticilerinden Ruken Xaşo, faşist Türk devletinin 25 Kasım öncesinde başlattığı saldırılara tepki gösterdi. ETHA'ya konuşan Ruken Xaşo, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü işgal saldırıları altında karşıladıklarını belirtti.

Türk devletinin asıl hedefinin kadın devrimi olduğunu vurgulayan Ruken Xaşo, 25 Kasım'a yaklaşırken işgal güçlerinin saldırıların daha da arttığını vurguladı. Ruken Xaşo şunları söyledi: "Saldırıların bu süreçte yoğunlaşmasını 25 Kasım'dan bağımsız değerlendiremeyiz. Çünkü Türk devleti her zaman öncü kadınları hedef alıyor. Haklarını savunan ve mücadele eden kadınları, onların şahsında sindirmek, korku yaymak istiyor."

Erkek egemen zihniyetin 5 bin yıldır var olduğunu hatırlatan Ruken Xaşo, "Kadınların ezildiği toplumun kendisi de ezilir. Çünkü kadın toplumu eğitir. Kadın özgür olduğunda, toplum da özgür olur. Bu yüzden kapitalist devletlerin daha çok kadınlara saldırdığını görüyoruz. Sadece iş yerinde veya dışarıda da değil; evde, ailede, bütün alanlarda kadınlar fiziksel, psikolojik ve bir çok yönden şiddet görüyor" ifadelerini kullandı.

Rojava devrimiyle çok büyük ve önemli adımlar atıldığının dile getiren Ruken Xaşo, "Kapitalizmin gelişmesi ve baskıların artmasıyla kadınlar hakikatlerini kaybettiler. Devrimi örgütleyen kadınlar, kadınların kendi gerçeklerini tanımasını istedi" dedi.

'ERDOĞAN ÖZGÜRLÜK İLE SINIR OLMAK İSTEMİYOR'
Faşist sömürgeci Türk devletinin kendi sınırları içinde yaşayanların haklarını da yok saydığını ifade eden Ruken Xaşo, şunları kaydetti, "Bu Erdoğan'ın özgür, başarılı bir halk ile; kadınların topluma öncülük ettiği bir halkla sınır olmak istemediğini gösteriyor. Orada yaşayan başta Kürtler olmak üzere tüm halkların hakları yok. Bu yüzden de kendisiyle sınır olan bir toplumda özgürlüğün, halklar arasında dayanışmanın olmasını istemiyor. Burada sadece Kürtler değil, Araplar, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler yani herkes doğal yaşıyor ve hakları var. Türk devleti de böyle bir toplumla sınır olmak istemiyor çünkü zaten kendi toplumuna da etkisi oluyor" ifadelerini kullandı.

Saldırıların tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirildiğini hatırlatan Ruken Xaşo, "Eğer onayları olmasaydı, bölgemize yönelik böyle bir saldırı olamazdı" dedi.

DÜNYA KADINLARINA ÇAĞRI
Konuşmasının sonunda tüm dünya kadınlarına çağrıda bulunan Ruken Xaşo, "Son süreçte kadın devrimine yönelik saldırılar arttı. Öncü kadınlar hedef alınıyor. Dünyadaki özgürlük isteyen tüm devrimci kadınlar olarak hedefimiz tektir, kadınların özgürlüğüdür. Bu yüzden kadın devrimine yönelik saldırılara karşı adım atılmalı."