28 Haziran 2024 Cuma

Salda Gölü'nün korunması çağrısı

Salda Gölü ve Doğanbaba köyü yoluna ilişkin açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği, söz konusu yolun bozulmasının ardından bir yıldan fazla süre önce asfaltla kaplandığını kaydetti. Bu durum yeniymiş gibi ajanslara servis edildiği kaydedilen açıklamada, "Bilim insanlarının ve ilgili uzmanların araştırma yapmasını istiyoruz. Eğer doğaya zarar vermeyecek bir malzeme varsa bu yollar o malzeme ile kaplansın. Salda Gölü Koruma Derneği olarak, beyaz kumlara çıplak ayakla bile basılmaması gerektiğini vurguluyoruz ve kontrollü kullanım yerine tam korunmasını istiyoruz" denildi.

Salda Gölü ve çevresinin bilim insanlarının uyarılarına göre korunmasını isteyen Salda Gölü Koruma Derneği bir açıklama yaptı. Salda Gölü ve Doğanbaba köyü yolu ile ilgili açıklamada, "Salda Gölü, bilim insanları için bir laboratuvar olmalıdır. Salda Gölü'nün daha iyi korunması için UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasını talep ediyoruz. Salda Gölü'nde suya girilmemeli ve beyaz kumullarına çıplak ayakla bile basılmamalıdır. Salda Gölü çevresindeki yapılaşma durdurulmalı, Millet Bahçesi projesi iptal edilmeli ve önceki yapılaşmalar kaldırılmalıdır" denildi.

Doğanbaba Köyünün kuruluşunun Selçuklulara kadar uzandığı, diğer yerleşim yerleri ile bağlantı yolları olduğu ve bunlardan birinin de Doğanbaba-Kayadibi köy yolu olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu yol başlangıçta bir patikaydı. Zamanla ihtiyaca göre at arabası yolu, şose ve 1970'li, 1980'li yıllarda asfalt yol haline geldi. Kayadibi taşı dediğimiz bölgede magnezit tortullarının bulunduğu ve buraların daha önceden kırılıp zarar verildiği bilinmektedir. Bu yol bozulmuş, yarısı yeniden asfaltla kaplanmış ‘paylaşımlı bisiklet yolu' denilerek tekrar kullanıma açılmıştır. Asfaltla kaplanma işi bir yıldan fazla süre önce yapılmıştır. Şimdi ise bu durum, yeni yapılmış gibi bazı kişiler tarafından haber ajanslarına servis edilmiştir. Bu durum, Salda Gölü'nün korunmasında esas mücadeleyi veren Salda Gölü Koruma Derneği'ne sorulmadan gazete ve sosyal medyada paylaşılmıştır. Salda Gölü Koruma Derneği olarak, bizi aramaları üzerine gerçek durumu ilgili haber ajansına ve gazetelere anlattık. Salda Gölü'nün doğal güzelliklerinin korunması gerektiğini ve yakın yollarda asfalt yerine daha çevreci, doğa dostu malzemelerle kaplama yapılmasını savunuyoruz. Bu konuda yeterince bilgili değiliz. Bilim insanlarının ve ilgili uzmanların araştırma yapmasını istiyoruz. Eğer doğaya zarar vermeyecek bir malzeme varsa bu yollar o malzeme ile kaplansın. Salda Gölü Koruma Derneği olarak, beyaz kumlara çıplak ayakla bile basılmaması gerektiğini vurguluyoruz ve kontrollü kullanım yerine tam korunmasını istiyoruz" dedi.