19 Mayıs 2024 Pazar

Salcom Xiaomi işçileri: Türk Metal'i teşhir edecek, haklarımız için direneceğiz

Salcom Xiaomi fabrikasında işten çıkarılan işçiler fabrika önünde 17.00'de açıklama yapacak. İşçiler, üyesi oldukları Türk Metal Sendikası'nın patronla işbirliğini teşhir edecek. 

İşçi düşmanı Türk Metal Sendikası, Salcom Xiaomi fabrikasında direnişteki üyesi işçileri patronla işbirliği yaparak yüzüstü bıraktı. İşçilerin en temel hak talepleri için dahi mücadele etmeyen sendika, kendisini eleştiren işçilerin isimlerini fabrika yönetimine vererek işten çıkarılmasını sağladı. 

'100'LERCE İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDIK'
Ajansımıza ulaşan işçilerden biri, Türk Metal Sendikası'nın işçi düşmanlığını anlattı. "Ben Salcomp Xiaomi cep telefonu fabrikasında çalışan bir operatördüm. 10 aydır bu iş yerinde çalışmaktaydım. İş yerinde çok kötü şartlar altında çalıştığımız, maaşlarımızı eksik aldığımız ve bazen mesailerimizi dahi alamadığımız üstelik de mobinge uğradığımız için sendikalaşmak için örgütlenme çalışmalarına başladık. Bu süreçte baskılar daha da arttı, bazı arkadaşlarımız işten çıkartıldı. Ama yine de mücadelemizden vazgeçmedik. Ve iş durdurma eylemleri yaptık. Ardından 100'lerce işçi olarak işten çıkartıldık. Ve fabrika önünde direnişe geçtik" diyen işçi bir haftalık direniş sonucunda zafer kazandıklarını ve Türk Metal Sendikası'nın çoğunluğa ulaşarak yetki aldığını, fabrikaya girdiğini hatırlattı. 

'TÜRK METAL KENDİSİNİ ELEŞTİREN İŞÇİLERİN İSMİNİ YÖNETİME VERDİ'
İşçi, "Fakat sendika içeri girdikten sonra her şey düzelmek yerine daha da kötüye gitti. Türk Metal içeri girmeden önce hepimize iş güvencesi garantisi verirken içeri girdikten sonra tüm sözlerini unuttu ve paranın kölesi, patronların ise avukatı oldu. Sürekli bir oyalama sürecine girdik, önceden söyledikleri yalandan vaatleri bile vermez oldular. Patronlarla işbirliği yaparak aylar öncesinden kararlar aldılar ve ‘şirket küçülmeye gidiyor' diyerek 110 kişiyi işten çıkardılar. Düşünebiliyor musunuz işçileri temsil ettiğini söyleyen sahtekar ve utanmaz Türk Metal özellikle kendilerini eleştiren, kendilerine tehdit gördükleri işçilerin isimlerini bizzat yönetime vererek işçileri ekmeğinden etmiştir! Bir sendika düşünün ki yemekler çok kötü denildiğinde ‘Evinizde öyle yemek mi yiyorsunuz sanki?' diye pişkince cevap verebilmiştir. Bir sendika düşünün ki işten çıkartıldığımızda 'Ne olacak sanki başka iş yok mu' diyebilmiştir" ifadelerini kullandı. 

'SENDİKAYI TEŞHİRE VE HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Tür Metal Sendikası'nın işçi düşmanı olduğunu vurgulayan işçi, şöyle devam etti: "Şirketle işbirliği yaparak atılan işçileri arayıp bir açıklama bile yapmamış, bir kelam dahi etmemiştir. Hatta olayların üstünü örtmek, insanları susturmak, eylem yapmak isteyenleri pasifize etmeye çalışmaktadır. İşten çıkartmaların işverenin hakkı olduğunu savunmaktadır. Salcomp fabrikası aylarca işçileri adeta bir köle gibi çalıştırmış, cumartesileri bile mesaiye zorunlu bırakmıştır. 1 Milyon telefon üreterek bir rekora koştuklarını söyleyen Salcomp yönetimi işçileri karlarına ortak etmemişken, zararlarına ortak etmeye çalışmıştır. Biz bu haksızlıkları kabul etmiyoruz ve haklarımızı istiyoruz. Emekçiye ihanet eden Türk Metal'in rezilliklerini, kapalı kapılar ardında nasıl işçileri sattıklarını herkese duyurmak istiyoruz! Türk Metal'i her yerde teşhir etmeye ve haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz."

İşçiler, patronla işbirliği yapan Türk Metal Sendikası'nı Salcomp Xiaomi fabrikası önünde 17.00'de yapacakları eylemle protesto edecek.