19 Nisan 2024 Cuma

Şakran hapishanesindeki ağır hasta tutsağın serbest bırakılması istendi

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği tarafından düzenlenen oturma eyleminde Şakran hapishanesinde tutulan Evrim Erdoğdu'nun serbest bırakılması talep edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle düzenlediği eylemlerine devam etti. Hasta tutsak Evrim Erdoğdu'nun hapishane koşullarında tedavisinin yapılamayacağı belirtilerek, serbest bırakılması istendi.

Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde düzenlenen oturma eylemine HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da destek verdi. "Susma, suça ortak olma, ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin yaptı.

Dört buçuk yıldır Şakran Kadın Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu Evrim Erdoğdu'ya ilişkin bilgi veren İncin, Erdoğdu'nun astım, kalp, bel fıtığı ve koah hastası olduğunu söyledi. Mevcut cezaevi koşullarının Erdoğdu'nun solunum ataklarını sıklaştırdığını ifade eden İncin, buna bağlı kronik hastalıkların yaşamasına da neden olduğunu, aldığı hücre cezaları nedeniyle 1 Temmuz'da verilen tahliye kararının uygulanmadığını belirtti.

İncin, hasta tutsağın sağlık durumu hakkında bilgi verdi: "Tedavi edilmiyor oluşu nedeniyle sürekli yumuşak, sıvı gıdalar tüketirken alerjiden kaynaklı pek çok besini tüketemiyor. Alerjen besinleri tükettiğinde de solunum atağı geçiriyor. Böylesine ağır tabloya bir de antibiyotiğin neden olduğu kanamalı kolit hastalığı eşlik ediyor ve sık atakların neden olduğu kalp rahatsızlıkları yaşamaya başlamıştır. Küçük belde büyüklüğündeki Şakran Kampüs Hastanesi’nde adrenalin anestezi bulunmaması nedeniyle tedavi hakkı gasp edilmektedir. Ayrıca sürekli solunum atağı ve öksürük atakları geçirdiğinden, stabil durumda olamadığından, hekimlerin diş tedavisini yapmayı bu koşullarda kabul etmemesi sorunu ile yüz yüzedir. Tüm bunlardan kaynaklı yeterli beslenme şansı olmadığını, hapishane koşulları buna izin vermediğinden kilo kaybı yaşamış, zaten zayıf olan bünyesi daha da zayıflamıştır. Kurum, aile hekimi, dışında başka bir tıbbi yardım alamamakta ancak ilaç dozları arttırılabilmektedir."

Hapishane koşullarının Erdoğdu'nun tedavisinin yapılmasının olanaklarını ortadan kaldırdığını söyleyen İncin, serbest bırakılmasını istedi.