24 Kasım 2025 Pazartesi

Şakran Hapishanesi önünde 25 Kasım eylemi

Kadın tutsaklarla dayanışmak için Şakran Hapishanesi önünde yapılan açıklamada, tutsaklara yönelik hak ihlallerinin sistematik bir politikanın sonucu olduğu kaydedildi. 

Tevgera Jinen Azad (TJA) İzmir'de 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Şakran Hapishanesi önünde açıklama yaptı, tutsak kadınlarla dayanışmaya çağırdı. Kürtçe ve Türkçe "Demokratik toplumla şiddetsiz özgür yaşama" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Jin, jiyan, azadî" ve "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemin metninin Kürtçesini Emine Bozdağ, Türkçesini ise Leyla Kaygısız okudu. Kürt kadın tutsakların hem politik kimlikleri hem de kadın olmalarından kaynaklı ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklamada, "Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bireysel ihmaller değil, sistematik bir politikanın sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Kadın direnişi nerede olursa olsun, yaşamı savunmaktır" denildi. 

Abdullah Öcalan'ın çağrısı sonrası başlayan sürece işaret edilen açıklamada, "Kadınlar olarak biliyoruz ki; tecridin son bulduğu, diyalog ve çözüm kanallarının açıldığı bir süreç, kadınlara yönelik şiddetin kökünden sarsılması anlamına gelir. Bugün bizler, bu direnişin mirasından güç alarak bir kez daha haykırıyoruz: Kadına yönelik her türlü şiddetin son bulduğu, kadınların özgürce yaşadığı bir yaşam mümkündür. Bu yaşam, ancak eşitliğin, adaletin ve demokrasiye dayalı bir demokratik toplumla mümkündür. Biz kadınlar, özgürlüğün, barışın ve şiddetsiz bir dünyanın mümkün olduğunu biliyoruz ve bu yaşamı demokratik toplumla birlikte kurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri yer aldı. 

Açıklama sloganlarla sona erdi.