19 Nisan 2024 Cuma

Sakine Cansız'ın anmasına polis engeli

HDP'lilerin Paris'te katledilen üç kadın siyasetçiden Sakine Cansız'ın mezarı başında anılmasına izin verilmedi. Polis, "OHAL ve güvenlik" gerekçelerini ileri sürdü.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde uğradıkları suikast sonucu katledilen kadın siyasetçilerden Sakine Cansız'ın mezarı başında yapılmak istenilen anma polisler tarafından engellendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü'nün ziyareti öncesi Cansız'ın mezarını ablukaya alan polis, aralarında HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel ve Remziye Tosun'un bulunduğu HDP'lleri mezarlığa girişine izin vermedi.

"Güvenlik ve OHAL" gerekçelerini öne süren polisler, mezarlığın ikinci bir emre kadar kapalı olacağı ve ziyaretlerin olmayacağını belirtti. Bunun üzerine HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, mezarın en son ne zaman kapatıldığını sorunca polisler hatırlamadığını söyledi.

Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise yaşamını yitiren hiçbir insanın mezarlık ziyaretinin engellenmeyeceğini dile getirdi. Türkiye'de cenazelerin engellendiğini anımsatan Başaran, "Ahlaken de hukuken de kabul edilmeyecek. Bugün burada yapılanın özel bir durum olduğunun farkındayız. Sizde farkındasınız siyaset faaliyetlerimiz zaten engelleniyor. Fakat burada bizim insani bir faaliyet yapmamızı engelliyorsunuz. Sizde biliyorsunuz ki; burada OHAL ve güvenlik sorunu yok" tepkisinde bulundu.

HDP İL BİNASINDA ANMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mezarlığa girişlerine izin verilmeyen HDP'liler ve beraberlerindekiler, HDP Dersim İl Örgütü'nde Sakine Cansız'ı andı.

Anmada konuşan Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Burada bugün 6 kadın arkadaşımız şahsında mücadelede kaybettiğimiz bütün kadın arkadaşımızı anmak için toplandık. Paris'te 3 kadın arkadaşımız derin güçler tarafından katledildi. Silopi'de 3 kadın arkadaşımız yine aynı derin güçlerin yürüttüğü politikalar neticesinde katledildi. Türkiye ve Kürdistan'da kadınlar özgürlük için, eşit koşullarda yaşamak için maalesef her gün katlediliyor. 6 kadın arkadaşımız şahsında Leyla, Fidan, Sakine, Pakize, Fatma ve Sêvê şahsında yaşamını yitiren bütün kadın yoldaşlarımızı buradan bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum" dedi.