17 Nisan 2024 Çarşamba

Sakine bebeğin ölümü Meclis gündeminde

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman'da ihmal sonucu hayatını kaybeden Sakine bebeğe ilişkin Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Batman'da rahatsızlanarak defalarca hastaneye götürülen bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ, son olarak Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 8 saat yoğun bakım yeri bekledikten sonra yaşamını yitirdi.

Sakine bebek ilk olarak 22 Kasım'da rahatsızlanarak Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne götürülmüş, ateşi olduğu söylenerek ateş düşürücü verilmiş ve gönderilmişti. Sakine bebeğin nefes almakta zorlanması, halsizilik, yemek yememeye ve kusmaya başlaması üzerine 24 Kasım'da tekarar acile götürüldü.

"Akciğerlerinde bir şey olmadığı, durumunun iyi olduğu, akciğerlerinin toparlandığı" söylenerek tekrar eve gönderilen Sakine bebek, 25 Kasım'da tekrar fenalaşması üzerine hastaneleye kaldırıldı. Tomografisi çekilen çocuğun akcierlerinin durumunun kötü olduğu ve entübe edilmesi gerektiği doktor tarafından aileye aktarılmış, bu süreçte hem 112 acil hem de aile solunum cihazı için başka bir hastanenin yoğun bakım ünitesine sevki için hastaneye arayışına girdiler.

Hastaneye üçüncü kez gelişi sonucu yapılan Covid-19 testi pozitif çıkan Sakine bebek için 8 saat boyunca hastanlerin yoğun bakım ünitelerinde yer arandıktan sonra Özel Dünya Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak uzun süre müdahale edilemediği için kalp ritmi düşen ve uzun süre oksijensiz kalan Sakine bebek hayatını kaybetti.

Sakine Akdağ'ın hayatını kaybetmesine yönelik sosyal medyada tepkiler yükseldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca da konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Uca, şu soruları yöneltti: 
Bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ isimli bebeğin Batman'daki hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer olmadığı için geç müdahale sonucu yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa sorumlular ile ilgili idari işlem yapılacak mıdır?
Sakine bebeğin solunum sıkıntısı, ateşi ve kronik hastalıklarının olduğu bilindiği halde tomografi neden çok geç çekilmiş, Covid-19 testi neden üç gün sonra yapılmıştır?
Sakine bebeğe herhangi bir test yapılmadan ateş düşürücü verilerek iki defa eve gönderilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Bu olayla ilgili başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma mevcut mudur?
Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde solunum cihazı eksikliği olduğundan haberdar mısınız? Hayati öneme sahip bir cihazın hastanede eksik olmasının nedeni nedir?
Batman'daki hastaneler, test sonucu pozitif çıkan Covid-19 hastalarını tedavi edecek kapasite ve donanıma sahip midir? Değilse, hastanelerdeki ekipman ve sağlık personeli eksikliğini gidermeye ilişkin ne gibi çalışmalarınız mevcuttur?
Sağlık çalışanlarının salgından etkilenmesinin önüne geçmeye yönelik alınan tedbirler nelerdir? Koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır?