19 Mayıs 2024 Pazar

Sahilköy kıyı ve sahilleri halka kapatıldı

Sahilköy kıyı ve sahilleri halka kapatıldı. Halk kendi bölgesinde denize giremez ve piknik yapamazken kıyı kenar çizgisine aykırı şekilde , ormanı katlederek kalıcı konutlar inşa ediliyor. Duruma itiraz eden Sahilköy Muhtarı Şensoy ve ORÇEV dayanışma çağrısı yaptı. 

Karadeniz'in Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı olan Sahilköyü kıyı ve sahilleri halka kapatıldı. Muhtarlığa tahsis edilen Çınarsuyu Piknik ve Mesire Alanı, Ordu'nun büyükşehir kapsamına geçirilmesinden sonra muhtarlıktan alındı ve sonra özel kişiye ihale edilerek Sahilköy halkının sahile, kumsala ve denize ulaşımı engellendi. Alan, dikenli tel örgüyle çevrildi. Bununla da kalınmadı sözleşmelere ve mevzuata aykırı işlerden dolayı ihale birkaç defa yenilendi, fakat yine aynı kişinin isletmesinde kaldı.

Ordu Çevre Derneği üyesi de olan Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy ve Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül'le yönetim kurulu üyeleri Coşkun Özbucak ve Serdar Görnaz; Sahil Köy sahili ve kumsalında yaptıkları inceleme sonrası değerlendirmelerinde AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin kıyı kenar çizgisini ihlal eden yapıları yıktıkları yönündeki açıklamaların burada geçerli olmadığını gördüklerini belirttiler.

'HALKIN KUMSALA VE DENİZE ULAŞIM OLANAĞI KALMADI'
Sol Haber'de yer alan habere göre Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy, süreci hatırlattı. Şensoy, "Cınarsuyu (Sahilköy) bölgesindeki bu piknik alanı mevzuatın yani kıyı kenar çizgisi, imar yasası ve sahilleri düzenleyen yasalara hiç dikkate alınmadan yasa dışı işler ve tahribatlar yapılmakta doğal doku yok edilerek yapılaşmaya gidilmektedir. Halkın kıyıya ulaşabilmesi için geçiş bandı açılmasına yönelik dilekçemize Orman İşletme Müdürlüğü yanıt vermediği gibi yol da açılmadı. Halkın kumsala ve denize ulaşım olanağı kalmadı" dedi.

'MEVZUATA AYKIRI DAVRANILIYOR'
Mevzuata aykırı şekilde orman yok edilerek bungalov evler gibi kalıcı konutların inşa edildiğini, aqua park adı altında denize sıfır yapılar inşa edildiğini söyleyen Şensoy, "Tüm bunlar yapılırken buraları denetleme sorumluluğu olan Orman İşletme Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ve büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri hiçbir işlem yapmamakta, bu suçlara seyirci kalmaktadırlar.  Belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valilik yetkililerini acilen bu hukuksuz ve haksız, doğa suçlarına engel olmaya ve önüne geçmeye, sorumluluğa davet ediyorum. Her kim görevini yerine getirmiyorsa, hakkında kamuoyu önünde suç duyurusunda bulunuyor ve gereğin yapılmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de yaptığı açıklamada, kıyı ve kenar yasasına göre usulsüzlük olduğuna dikkat çekti. Halkın kendi topraklarında denize giremediğini ve piknik yapamadığını belirten Gönül, yasal haklarını kullanarak suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin "kıyıları halka açıyoruz, kıyı kenar yasasını ihlal eden yapıları yıkıyoruz" diye açıklama yaptığını belirten Gönül, "Ama kumsalı ve piknik alanını ticarileştirerek halkın kullanımını engelliyor. Keyfiyete ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz" dedi.

Gönül, Sahilköy Muhtarı ve halkın hakkına sahip çıkacaklarını vurguladı.