26 Nisan 2024 Cuma

'Sağlık sistemi iflas ediyor'

Hekimlere beş dakikada bir muayene randevusu verildiğini belirten Ankara Tabip Odası, 5 dakikada sağlık hekimlik yapılamayacağını ve sağlık hizmeti verilemeyeceğini kaydetti. 

MHRS sistemi üzerinden randevu almaya çalışan çok sayıda kişi randevu alamıyor. Sistem ileri bir tarihe ya da tedavi olmak istediği sağlık kuruşulundan uzak bir kuruma yönlendiriyor. Örneğin Ankara Çankaya ilçesinde yaşayan bir kişi Ankara merkez ilçelerdeki hiçbir iç hastalıkları kliniğinden randevu alamıyor. 5 gün sonrasına randevu alabildiği tek sağlık kurumu yaklaşık 60 km uzaklıkta. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Ankara Tabip Odası, 5 dakikada bir verilen randevularla hastaları tedavi etmeye çalıştıklarını kaydetti. "5 dakikada hekimlik yapılmaz, 5 dakikada sağlık olmaz" diyen Ankara Tabip Odası, gelinen noktada sadece hastaların değil hekimlerin de ağır iş yükü altında kalarak mağdur olduğunu dile getirdi. 

Kamuda görev yapan pek çok hekimin sağlık sisteminin geldiği durum nedeniyle istifa ettiği hatırlatılan açıklamada, sağlık emek gücüne ihtiyacın daha da arttığı bugünlerde sağlık çalışanlarının atamalarının geç yapıldığı, KHK'larla sağlık çalışanlarının görevlerinden uzaklaştırıldığının altı çizildi.

Hem hastaların nitelikli, eşit ve parasız sağlık hizmetine erişimi hem de sağlık çalışanlarının insanca koşullarda emeğinin karşılığını alarak çalışmasının en büyük talepleri olduğunu ifade eden Ankara Tabip Odası'nın açıklaması şöyle devam etti: "Hastaların tedavi olmak hekimlerin ise çalışmak için yönlendirildiği özel hastaneler sağlık sisteminin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

KHK'larla ve güvenlik soruşturmalarıyla mesleğini yapması engellenen tüm sağlık çalışanları görevlerine dönmelidir. Bu ülkede yaşayan belli bir azınlık hariç herkes ekonomik krizin altında ezilirken bir kez daha talebimizi yineliyoruz sermayeye değil sağlığa bütçe ayırın.

Taleplerimiz sizin için, bizim için, hepimiz için. Sağlık mücadelesinde yan yanayız. Toplumun sağlığı sağlık emekçilerinin sağlığıyla mümkün olabilir."