11 Mayıs 2024 Cumartesi

Sağlık meslek örgütleri: Meclis oyalama ve algı yönetimi yapıyor

Sağlık meslek örgütleri, sağlık emekçilerinin özlük haklarını ilgilendiren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine basın toplantısı düzenledi ve taleplerini sıraladı. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanlar Sendikası (Genel Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRADDER); sağlık emekçilerinin özlük haklarını ilgilendiren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine SES Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına TTB adına Genel Sekreter Prof. Dr. Vedat Bulut da katıldı. 

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt , Meclis'in oyalama ve algı yönetimi yaptığını kaydetti. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini söyleyen Bozkurt, halk sağlığının tehdit altında olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: "Sağlığa erişimin eşit ve adil olmadığı bu bozuk sistem sona ermelidir. Pandemi koşullarında canlarından ve sağlıklarından olan biz sağlık emekçilerine verilen sözler tutulmamıştır. Kamuoyunda algı yönetimiyle fazla ödeme yapılacakmış açıklamaları yapanlar halkı aldatmaktadır."

'SAĞLIK PATRONLARININ POLİTİKALARINI REDDEDİYORUZ'
Bozkurt, "Sağlık patronlarının politikaları" olarak tanımladığı politikalara karşı sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: 
🔹 "Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan,
🔹  Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret.
🔹  Hangi sosyal güvenlik statüsünde emekli olursa olsun (memur, sigortalı, Bağ-Kur) insanca yaşam standartlarına yükseltilen emekli aylığı.
🔹  Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme.
🔹  Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları.
🔹  Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası.
🔹  Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi."

'BİZLER GÜÇLÜYÜZ'
Vergi aflarıyla, prim aflarıyla sermaye sahiplerine çıkar sağlayan iktidarın emekçileri horlayan, emekçileri geçinemeyecek duruma getiren uygulamalarına bir an önce son vermeye çağıran Bozkurt, her gün ekonominin şahlandığından dem vuran iktidarın, sağlık emekçilerine geldiğinde ikiyüzlü tutum almasını kınadıklarını dile getirdi. Bozkurt, "TBMM'de tozlanmaya bırakılan tasarının yeniden düzenlenerek, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ücretlerde en az  yüzde 150'lik bir iyileştirme sağlanmasını istiyoruz. Bizleri oyalamayı, halkı aldatmayı bırakın. Bizler birlikte güçlüyüz ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz."