21 Mayıs 2024 Salı

Sağlık emekçilerine yönelik hak ihlalleri artıyor

SES MYK, sağlık emekçilerinin maruz kaldığı haksızlıklara ilişkin açıklama yaptı. Riskli gebeliği ve raporu olmasına rağmen nöbete zorlanan sağlık çalışanının bebeğini kaybetmesi, 9 yaşındaki çocuklarına bakacak kimse olmamasına rağmen anne ve babanın aynı gün ve saatte nöbet zorlanması, başhekimin bebeğini düşüren sağlık emeksini  suçlaması haksızlıkların sıralandığı açıklamada, ihmali olan yetkililer için işlem yapılması istendi.

SES MYK, Genel Merkez binasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde "nöbet tutamaz" raporuna rağmen nöbet tutturulduğu için bebeğini düşüren hemşire şahsında iş yerlerinde ağırlaşan çalışma koşulları ve mobbing ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yoğun bakım biriminde çalışan sağlık emekçisinin riskli gebeliği ve nöbet tutamaz raporu olmasına rağmen kendisine nöbet tutturulduğu kaydedilen açıklamada, "Yer değişikliği talebinde bulunmasına rağmen yer değişikliği gerçekleştirilmemiş ve maalesef sağlık emekçisi arkadaşımız çocuğunu kaybetmiştir. Hastane yöneticilerinin görevi kötüye kullanması, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuatını yok saymaları, arkadaşımızın çocuğunu kaybetmesine sebep olmuştur" denildi. 

Dün aynı hastanede benzer bir olayla ilgili kendilerine ulaşan bilgiye göre, 5 yaşında çocuğu olan sağlıkçı iki eşin itirazlarına rağmen çalışan sayısı yetersizliği gerekçe gösterilerek aynı gün nöbet tutmaya zorlandıklarına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "7/24 ücretsiz kreş açmayı mali külfet olarak görenler bu tutumlarıyla çocuklarımızın sağlığını, güvenliğini ve bakım hakkını tehlikeye atmaktadırlar. Edindiğimiz bilgilere göre muhakkik olarak atanan başka bir hastanenin başhekimi düşük yapan arkadaşımızı suçlayacak kadar vicdan ve meslek etiğinden uzaklaşmıştır. Oysa burada yapılması gereken sağlık sisteminin çarpık işleyişine müdahale etmek ve bunun için düzenlemelere gitmektir.

Biz sendika olarak sağlık sisteminin çarpık işleyişine müdahale etmeyenlere ve bunun için düzenlemelere gitmeyenlere görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Şu kesindir ki ortada bir cinayet vardır! Sağlık Bakanlığı’nın ve Çalışma Bakanlığı iş müfettişlerinin buna neden olan ve bu suça ortak olan hastane yönetimi hakkında etkin bir soruşturma yapmasını ve ihmali olanlarla ilgili işlemleri bir an önce başlatmasını talep ediyoruz. Bu sürecin takipçisi olacağımızı tüm basın ve kamuoyuna buradan ifade
ediyoruz."