3 Mayıs 2024 Cuma

Sağlık emekçilerinden şiddete karşı özsavunma çağrısı

Sağlık emekçileri Dr. Ebru Ergin'in şiddete uğramasına ilişkin eylem yaptı, şiddete karşı özsavunmanın geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, "Etten duvarlar örelim ve hizmet üretmeyelim. Gücümüze, etkimize, eğitimimize ve birbirimize güvenelim" çağrısında bulunuldu.

Ankara Sağlık Meslek ve Emek Örgütleri, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin'in hasta yakını tarafından şiddete uğramasına ilişkin Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde eylem yaptı. Açıklamada, "Sağlıkta şiddet durmuyor! Yetkililer izliyor" yazılı pankart açıldı.

SAĞLIK SİSTEMİ HALKLA EMEKÇİLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR
Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı eylemde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey, sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet vakalarını yetkililerin izlediğini söyledi. Karacabey, hizmet sundukları halkla aralarında giderek derinleşen uçurumlara neden olan sağlık sistemine artık sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

'HASTANELERDE KOMİTELER KURACAĞIZ'
Sağlık emekçilerinin iş yükü altında ezildiğini söyleyen Karacabey, "Bizler hastanelerimizde komitelerimizi oluşturup birbirimize sahip çıkacağız. Sorunlarımızı bizzat kendimiz dillendirip çözüm arayacağız" dedi.

'ŞİDDET ERİLLİKLE AÇIKLANMALI'
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken en çok kadınların şiddete maruz kaldığının altını çizen Karacabey, "Doktor Ebru'nun bir kadın tarafından şiddete maruz kalması şiddetin erilliğiyle açıklanmalı ve kamusal alanda tarif edilen mahremiyetin tanımı yeniden yapılmalıdır. Erkek güvenlik görevlisinin kadın diye saldırgana müdahale edememesinin sebebi sorgulanmalıdır. Ancak bu durumun bireysel tercihlerden azade tutularak sorumluluğun bir çalışana yıkılmasına engel olunmalıdır" diye konuştu.

ŞİDDETE KARŞI ÖZSAVUNMA
Şiddete karşı özsavunmanın geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karacabey, "Gelin burada bir söz verelim birbirimize, bu saatten sonra gözümüzün önünde, yan odada, diğer klinikte bir doktor, bir hemşire, bir tekniker, bir işçi herhangi bir şekilde şiddete maruz kalırsa özsavunmamızı güçlendirelim. Etten duvarlar örelim ve hizmet üretmeyelim. Gücümüze, etkimize, eğitimimize ve birbirimize güvenelim. Çöken sağlık sisteminin altında biz kalmayacağız. Çünkü bizler size ve kışkırttığınız, sağlık talebiyle yükselttiğiniz şiddete rağmen yeni bir sağlık sistemi mümkün diyerek yola çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

Nöroloji Derneği Başkanı Akif Topçuoğlu da yetkililere seslendi, sağlıkta artan şiddete karşı alınmayan önlemlere dair Sağlık ve Çalışma Bakanlığına sorular yöneltti.

Açıklama "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz", "Sağlıkçılar ölüyor, yetkililer izliyor" sloganları ile son buldu.