9 Mayıs 2024 Perşembe

Sağlık emekçileri yılın son gününde eylemdeydi

Yılın son gününde eylemde olan sağlık çalışanları, hukuksuz, tamamen mobbinge dayalı bir komisyon tarafından hekimler hakkında karar verildiğini kaydetti ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanlar Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlik-İş Sendikası), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED}, Tüm Aile Sağlığı, Sağlık Memuru, ATT, Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED), İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES) ile Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İstanbul Şubesinden (TAHUD) oluşan Aile Hekimliği Platformunun çağrısı ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. 

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Sercan Ahmet Uluç, aralık ayında İl Sağlık Müdürlüğünde bir komisyon kurulduğunu bu komisyonun adeta bir mahkeme gibi çalıştığını söyledi. Uluç, "Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğinin bir maddesi gereği şu an önünde toplandığımız İl Sağlık Müdürlüğünde geçtiğimiz günlerde başında hakim olmayan sözde bir 'mahkeme' kuruldu. Bu 'mahkeme'deki kişiler, önlerine gelen listedeki aile hekimliği çalışanlarının sözleşmelerini yenilesek mi yenilemesek mi diye birbirlerine sordular, yetmedi sözleşme feshi masada olan arkadaşlarımızı telefonla arayıp aldıkları ceza puanları konusunda tüm hukuki usullere aykırı olarak uyardılar ve telefonu hoparlöre alıp tüm komisyona adeta ifade verdirdiler. Yapılan bu aramalar gururumuzu kırmış ve meslek onurumuzu ayaklar altına almıştır" dedi.

Benzer komisyonların her ilde kurulduğunun altını çizen Uluç, şöyle devam etti: "Her ildeki komisyon kendi kriterlerini keyfi olarak belirlemektedir. Bu bile bu komisyonun ne kadar eşitlikten uzak ve hukuksuz olduğunun açık bir göstergesidir. Bu komisyon aile hekimlerini ertesi gün işsiz kalıp kalmayacağını bilmediği bir cendere atmıştır. Pandeminin ortasında sağlık çalışanlarını bu şekilde hukuksuz bir komisyon kararıyla işsiz bırakmanın izahı da idare tarafından acilen yapılmalıdır. Hukuki olarak iptali için de dava açtığımız bu 'mobbing mahkemesi' bir daha asla kurulmamalıdır. Bu komisyon kararıyla sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımızla da sözleşmeleri hemen bugün tekrar imzalanmalıdır."

İstanbul Tabi Odası Başkanı Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip Sağlık Bakanlığı'nın kendilerini bir kez daha yollara düşürdüğünü söyledi. Saip, "Ne yazık ki hukuksuz, tamamen mobbinge dayalı bir komisyon tarafından bizim değerli hekimlerimiz hakkında karar verilmekte. Bu ülkenin hekimleri bu kadar ihtiyacı varken, Covid döneminde onlarca meslektaşımızı kaybetmişken iktidar aile hekimi arkadaşlarımıza yılın son gününde işsizliği reva görmüştür. Bize verdikleri yıl hediyesi arkadaşlarımızı işsiz bırakmak olmuştur. Bunu hiç kimsenin hakkı yoktur. Hakkımızı helal etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama da konuşan Aile Hekimliği Plarformunu tüm bileşenleri hukuksuz yönetmeliği ve komisyon kararlarını kabul etmediklerini söyledi.