2 Mayıs 2024 Perşembe

Sağlık emekçileri şiddete karşı iş bıraktı

Nöbeti bir hekimin uğradığı şiddete karşı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri, 3 Haziran 2022'de nöbetçi bir hekimin hasta yakını tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmasına tepki gösterdi. "Şiddet varsa biz yokuz" şiarıyla Cerrahpaşa Genel Cerrahi Anabilim Dalı binası önünde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası ile basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde bir günlük iş bırakan asistan hekimler ayrıca Cerrahpaşa Genel Cerrahi Anabilim Dalı binası önünde sağlıkta şiddete karşı imza topladı.

İstanbul Tabip Odası ve SES'in çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasını asistan hekimler adına Dr. Tahsin Çınar okudu. Çınar, "Beyaz kod verilmesine rağmen güvenlik önlemi gecikmiştir. Şiddet faili hasta yakını karakolda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Karakoldan çıktıktan sonra güvenlik önlemi olması gereken ancak özel izinle girilebilen yoğun bakıma tekrar girmiş ve gövde gösterisi yapmıştır. Önümüze sağlık hizmetlerindeki sorunların çözümü olarak dayatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayatımızı sokmuş olduğu; rekabet, müşteri memnuniyeti, performansa dayalı ek ödeme sistemi, maliyette verimlilik gibi kavramlar sağlık ortamının ruhunu bozmuş sağlık hizmetinin kalitesini iyileştirmemiş, kışkırtılmış sağlık hizmeti talebi sağlık çalışanları tarafından karşılanamaz hale gelmiştir" dedi.

Cumhuriyet tarihinde AKP iktidarına kadar 1 hekim cinayeti olduğunu AKP iktidarı döneminde 22 hekimin hayatını kaybettiğini vurgulayan Çınar, "Sağlıkta şiddetin sorumlusu şiddeti uygulayan kadar şiddetin önlenmesi için gerekeni yapmayan talep ettiğimiz yasayı çıkarmayan sizlersiniz. Sosyal ve özlük haklarımızla ilgili taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.