4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sağlık emekçileri: Sağlığımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz

İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, "Sağlığımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz" diyerek, "normalleşme" sürecinde çalışma sürelerinin ve iş yükünün artmasına, angarya çalışma ve ücret azlığı sorunlarının devam ettiğine dikkat çekti.

İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "Sağlığımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz" diyen sağlık emekçileri, "normalleşme" sürecinde sorunlarının artarak devam ettiğini söyledi. "Sağlık ekip işidir, performans sömürüdür, herkese temel eşit ücret" pankartının açıldığı basın açıklamasına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Dişhekimleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Tüm Radyoloji Teknikerleri ve Teknisyenleri Derneği katıldı.

Performans sisteminin adaletsiz bir durum yarattığına vurgu yapılan açıklamada, "Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına rağmen bu bütünlük gözardı edilmiştir. Meslek grupları arasında farklı ödemeler olduğu gibi, aynı meslek grupları içerisinde hatta aynı riskli servislerde çalışanlar arasında dahi uçurumlar yaratılmıştır. 4D kadrosunda çalışanlar ile Aile Sağlığı Merkezleri ve ortak kullanım kapsamında olmayan Üniversite Hastaneleri çalışanları hiç ek ödeme almamıştır" denildi.

Açıklamada şu talepler dile getirildi:

Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli. Üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmeli.
Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmeli.
COVID-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için "mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık" olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalı.
Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmeli
Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmeli.
Haksız ve hukuksuz görevlendirmeler ve sürgünler derhal durdurulmalıdır.