19 Mayıs 2024 Pazar

Sağlık emekçileri: Ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı

"Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun" talebiyle Ankara Ulus Meydanı'nda eylem yapan sağlık meslek örgütleri, "Ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı!" dedi.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği gibi çok sayıda sağlık meslek örgütü Ulus Meydanı'nda "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun" talebiyle eylem yaptı.

DİSK, KESK, TMMOB, CHP, HDP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKP, Halkevleri, İHD temsilcilerinin destek verdiği eylemde konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, pandeminin başlangıcından itibaren sorumluluklarını yerine getirip, toplumsal uyarılarını en başta yaptıklarını belirtti. Fakat ne yazık ki bu uyarılara kulak verilmediğini söyleyen Fincancı, "Resmi rakamlarda 62 bini geçen vakalar yine resmi rakamlarla 270'i aşan ölümlerle her gün bir insanımızı yitiriyoruz. Önlem alınması için çaba sarf ederken, vakaların sayılarını görmezden gelerek kontrolsüz bir açılış oldu. Bugün bunun bedelini ağır ödüyoruz. Tüm sağlık örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ile sesimizi çıkarmanın zamanı geldiğini düşündük" dedi.

Ardından basın açıklamasını okuşan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, "Halk sağlığını önceleyen bilimsel bilgiler ışığında salgının ilk gününden itibaren Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler talep ettik, randevu taleplerimize yanıt gelmedi. 50 metreye varan yazılar yazdık, cevap alamadık, medya aracılığıyla uyardık yapılması gerekenleri söyledik ama duyulmadık. Bugün buradayız çünkü duymama görmeme şansınız yok. Bugün buradayız çünkü ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı!" dedi.

Açıklamada söz alan diğer konuşmacılar ise şunları dile getirdi:

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan: Salgın dönemi kapitalist sistemin yıkıcılığı kadar kapitalist devletlerin haydutluk ve barbarlığını da ortaya çıkarmıştır. Bugün devletler birbirlerini mazlemelerine el koyar hale gelmi, aşı rakebet güç takim tehdit ve şantaj unsuru haline gelmiştir.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Bu kadar gayri ciddi, bilim dışı bir yönetim pandemiyle mücadele edemez. Ölümlerin sorumlusu biz değil, sizsiniz. 83 milyon değil!

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik: AKP, pandemi sürecini kendi iktidarını perçinlemek için fırsata çevirmeye çalışıyor. Sağlık meslek örgütlerini karar merciine alın. Aksi tajkdirde bu süreç birçok insanın sağlığını ve yaşamını yitirmesine neden olacak.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Toplum sağlığını değil ekonomik kaygılaırı önceleyerek yöentmeye çalıştıkları bu pandemi için yeter diyoruz. Eğer yapamayacaksanız çekilin, biz yönetelim.

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız: Bilimin ışığında karar verilmesini istiyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç: Filyasyona çıkan tüm arkadaşlarımızın sosyal, ekonomik ve meslek saygınlığı dikkat edilmiyor. Sadece Ankara'da birgün önceye göre 50 kat pozitif vakası arttı. Kendi kurduğunuz filyasyon ekiplerinin verilerini bile açıkamıyorsunuz.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün: Sağlık emekçilerinin sesine kulak verilmediği için bu kötü rakamlar ortaya çıktı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik: Bu sabah Samsun ESM Şube Başkanımız Müşvik Veysel Erdoğan'ı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Kamu emekçileri ve işçiler olarak alınmayan önlemler altında çalıştırılıyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.