2 Mayıs 2024 Perşembe

Sağlık emekçileri grevin ikinci gününde Koca'ya istifa çağrısını yineledi

Doktor Ekrem Karakaya'nın Konya'da çalıştığı hastanede öldürülmesinin ardından greve çıkan sağlık emekçileri eylemlerinin ikinci gününde hastanelerde saygı duruşunda bulundu, oturma eylemi yaptı. Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanı önünde yaptıkları eylemde de Fahrettin Koca'yı bir kez daha istifa etmeye çağırdı.

Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı doktor Ekrem Karakaya'nın katledilmesi üzerine dün greve çıkan sağlık emekçileri, bugün de grevlerini sürdürdü. Sağlık emekçileri, hastanelerde oturma eylemi yaparken Sağlık Bakanlığı önünde de bakan Fahrettin Koca'yı istifaya çağırdı.

Sağlık, emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla Ankara Bilkent Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçiler, Sağlık Bakanlığı'nın önüne yürüyerek siyah çelenk bırakmak istedi. Polisler siyah çelenge el koydu. Durumu protesto eden sağlık emekçileri, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Sağlıkta şiddet sona ersin",  "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz", "Sağlıkta dönüşüm, ölüm getirir", "Bakan istifa" sloganlarını attı.

Sağlık emekçilerinin bakanlığa yürümesine engel olan polislerin, "3 uzman çavuş öldü, onlar neden iş bırakmadı" sözleriyle durumu maniple etmeye çalışması dikkat çekti.

'ÖLMEK İSTEMİYORUZ'
Yaşanan tartışmanın ardından, sağlık emekçileri hastane önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Baytemür, "Biz her gün diyoruz gerekli önlemi almazsanız biz iş bırakacağız. Öldürülen ve her şeye rağmen hekimlik andını okuyan emekçiler, sizi iyileştirip yaşatıyor, biz haklarımız verilsin istiyoruz ve ölmek istemiyoruz" dedi.

'KORUYAN YASALARA İHTİYACIMIZ VAR'
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Erden de, polisin çelenge el koymasına tepki gösterdi, "Bizler yaşamak ve yaşatmak için bu mücadeleyi verirken acaba bugün evimize gidecek miyiz diye düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı'nı, istifaya davet ediyoruz. Nice sağlık emekçisi, işinin başında öldürüldü. Pandemide yoğun iş koşulları yüzünden, binlerce doktorumuz katledildi. Defalarca söyledik, bizi koruyan bir yasaya ihtiyacımız var. Sağlıkta şiddet yasası çıkardılar ama 2 gün önce meslektaşımız Ekrem Karakaya katledildi" ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Karer Yurttaş da, polisin çelenklerine el koyarak kamu düzenini bozduğunu söyledi, "Biz demokratik barışçıl hakkımızı kullanıp öldürülen meslektaşımız için buradayız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat ise, sağlık emekçilerine yönelik şiddet ve baskılara değinerek hekimlerin yanında olacaklarına ve mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından sağlık emekçileri, saygı duruşunda bulundu, öldürülen sağlık emekçilerinin isimlerini okudu. Konuşmaların ardından sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığına dönerek oturma eylemi yaptı. Sağlık emekçileri oturma eylemi sırasında sağlıkta yaşanan sorunları  ve taleplerini dile getirdi. Oturma eylemi alkışlar eşliğinde son buldu.

HASTANELERDE OTURMA EYLEMİ
Sağlık emekçileri "Yaşamak için g(ö)revdeyiz" sloganıyla başlattıkları grevlerinin ikinci gününde hastane bahçelerinde saygı duruşu ve oturma eylemleri gerçekleşti.

İstanbul, İzmir, Aydın başta olmak üzere birçok hastanede bir araya gelen sağlık emekçileri, "Öldük biz… Dr. Ekrem Karakaya görevi başında katledildi. Öfkeliyiz. Şiddete karşı 7-8 Temmuz'da görevdeyiz", "Öfkeliyiz", "Vazgeçmiyoruz" yazılı pankartlar açtı, Dr. Ekrem Karakaya'nın fotoğraflarını taşıdı.

POLİSE TOKAT ATTIĞI GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI
Sağlık emekçilerinin grevlerinin ilk günü olan dün Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılmak istenen eyleme polis saldırısında polise tokat attığı gerekçesiyle gözaltına alınan N.K.Ö. tutuklandı.

Sağlık emekçisi eşine destek vermek için eyleme katılan N.K.Ö polis saldırısı sırasında çevik kuvvet polisine tokat attığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. N.K.Ö çıkarıldığı savcılıkta tutuklamaya sevk edilirken, hakimlik tutuklama kararı verdi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ BİNGÖL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEN UYARDI
Sağlık emekçileri grevlerinin ikinci gününde Bingöl'de İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi, Ekrem Karakaya'nın öldürülmesini protesto etti. Sağlık emekçileri, can güvenlikleri sağlanmadığı takdirde uzun süreli iş bırakacaklarını söyledi.

Beyaz önlükleriyle katıldıkları eylemde Hekim Birliği Bingöl temsilcisi Yeliz Çiçek konuştu. Çiçek, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin duyulmadığını söyledi, "Biz hekimler, 'şiddete karşı göstermelik koruma kanunları değil, caydırıcı hükümleri içeren kanunların çıkarılmasını bekliyoruz' dedik, görmezden geldiniz. Halkımıza doğru tanı koymak için en az 15-20 dakika muayene süresi ayırabilmek bu şekilde hakkıyla görev yapabilmek istiyoruz. 'MHRS randevularını 5 dakikada bir vererek, üzerine randevusuz hasta da bakılmasını isteyerek, hastanede kalabalıklarını arttırarak şiddete davetiye çıkarıyorsunuz' dedik umursamıyorsunuz" sözleriyle şiddetin sorumlusunun iktidar olduğuna işaret etti.

'CAN GÜVENLİĞİMİZ SAĞLANMAZSA UZUN SÜRELİ İŞ BIRAKACAĞIZ'
Sağlık emekçilerinin sistemdeki sorunların sebebi gibi gösterilerek hedef haline getirildiğine işaret eden Çiçek, Ekrem Karakaya'nın kanının iktidardakilerin üzerine bulaştığını söyledi, "Doktor Ekrem Karakaya'nın vebali sizindir" dedi.

Açıklamanın ardından sağlık emekçileri can güvenliğinin sağlanmaması durumunda uzun süreli iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Sağlık emekçileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın istifasını isteyen sloganlar attı.