28 Mart 2024 Perşembe

'Sağlık emekçileri görevlerini yerine getirdikleri için yargılanamaz'

Cizre'de görevlerini yerine getirmek için haklarında dava açılan 14 sağlık emekçinin davası öncesinde sağlık meslek örgütleri açıklama yaptı, "Sağlık çalışanlarının ihtiyacı olana yardım etme çabası yargılanmamalıdır" dedi. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasakları sırasında sağlık hizmeti sunarak görevlerini getiren sağlık emekçileri 28 Eylül'de Mardin'de yargılanacak.
 
Sağlık meslek örgütleri dava öncesinde Ankara'da Türk Tabipler Birliği toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Dt. İlker Cebeci, SES Genel Sekreteri Dr. Pınar İçel ve SES Kadın Kolu Sekreteri Selma Atabey'in katıldığı toplantıda, ortak  açıklamayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu. 
 
Adıyaman, sağlık emekçilerinin mesleki sorumluluklarını yerine getirdikleri için yargılanamayacaklarının altını çizdi, "Mesleklerimizin bize yüklediği bu sorumluluğu ancak, yaşamımızı insana adadığımızda, hastaların sağlığını ve onurunu en üst düzeyde koruduğumuzda, hastalarımızın haklarına saygı duyarak, mesleğimizi özerk biçimde, vicdanımızla ve onurumuzla sürdürdüğümüzde yerine getirebiliriz." dedi.
 
Adıyaman, Cizre'de olanlar için de şunları söyledi:
 
"30 Ocak 2016'da  Cizre’de sokağa çıkma yasağı ve çatışma nedeniyle sığındıkları bodrumlarda yaralı, aç, susuz kalmış insanların yardım çığlıklarına duyarsız kalamadığı için  on dört sağlık çalışanı  bir ambulansla yola çıktı. Ama yardım etmeleri engellendi ve sonuç olarak yüzlerce kişinin ölmesine tanık olduğumuz günler yaşandı. İnsan yaşamını büyük bir adanmışlıkla her şeyin önünde tutan, insanın sağlığını öncelemeye özen gösteren sağlık çalışanları ne yazık ki 28 Eylül 2018 tarihinde Mardin’de yargılanmaya başlanacaktır."
 
"Sağlık çalışanlarının ihtiyacı olana yardım etme çabası yargılanmamalıdır" diyen Adıyaman, "Biz mesleki sorumlulukların yerine getirilmesini, mesleki özerkliği korumayı, mesleği insan yaşamını ve hastaların haklarını koruyarak yerine getirme ilkelerini savunan, koruyan, sağlık meslek birlikleri ve örgütleri olarak mesleklerinin gereğini yerine getiren sağlık çalışanlarının yargılanmalarını mesleki ilkelerimize aykırı buluyoruz" dedi.