20 Mayıs 2024 Pazartesi

Sağlık emekçileri Ankara'dan seslendi: Haklarımızı istiyoruz

Sağlık meslek örgütleri Ankara’da yaptıkları açıklamada, toplum sağlığının korunması için oyalama değil haklarını istediklerini dile getirdi. 

Ankara'da sağlık meslek örgütleri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenli çalışma ve güvenceli iş koşullarının sağlanması, toplum sağlığının korunması ve hakları için eylem yaptı. İbni Sina Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına Dev Sağlık İş, Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası ve SES Ankara Şube katıldı. Kurumlar adına açıklamayı Dev Sağlık İş üyesi işçi Reyhan Tüfekçi okudu.

Açıklamada, "Bizlere düşük ücreti, fazla çalışmayı, angaryayı, baskıyı, pandemiye uygun olmayan sağlık kurumlarında çalışmayı reva görüyorlarken, topluma da ücretli sağlık hizmetini, 5 dakikada muayene olmayı, aylar sonra verilen randevuları, hastalıkları ve ölümü hak görüyorlar. Zor koşullar altında sağlık hizmeti üreten sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenli çalışma ve güvenceli iş koşullarının sağlanması, toplum sağlığının korunması için oyalama değil haklarımızı istiyoruz" denildi.

'SAĞLIKÇILAR YÜZDE 150 ZAM TALEP EDİYOR'
Pandemi sürecinin bu sağlık sistemi ile artık yol alınamayacağını çok açık bir şekilde gösterdiğini ifade eden Tüfekçi, halkın sağlık gereksinimlerinin karşılanmasının önündeki engellerin her geçen gün arttığını vurgulandı. Tüfekçi, "Bu engellerle birlikte sağlıkçıların yaşam koşulları da katlanılamaz hale geldi. Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken her yerden ‘Geçinemiyoruz’ sesleri yükselmektedir. Elbette sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi sağlık çalışanlarının aylığı 2 bin 500 TL’den başlamaktadır. Maalesef bu ücretler açlık sınırının da altında kalmıştır. Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz" dedi.

'SAĞLIK İŞÇİLERİNİ YOK SAYAN UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ'
Kamu hastanelerindeki sağlık isçilerinin de emeklerinin karşılığını istedikleri belirten Tüfekçi, "Hastanelerimizin güvenliğinde, laboratuvarlara götürülen kanlarda, sterilize edilen ameliyathanelerde, temizlenen hasta odalarında, hastalarımızın bakımında, acillere hasta taşıyan ambulansların direksiyonlarında, hastanedeki tüm cihazların teknik bakımında, hasta kayıtlarında, çekilen tomografilerde sağlık isçilerinin emeği var. Bu nedenle, sağlık emekçileri arasında çalışma barışını bozan, sağlık işçilerini yok sayan uygulamaları kabul etmiyoruz. İzinler kaldırıldığında sağlık işçisi sayılıyoruz, ama ücretlendirmede adımız bile anılmıyor. Sağlık hizmeti ekip işidir, bu ekibin bozulmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.