13 Mayıs 2024 Pazartesi

Sağlık emek meslek örgütlerinden çağrı: Sağlık ekip işidir

Sağlık emek meslek örgütleri yaptıkları ortak açıklamada, sonuç alana kadar etkinlikleri sürdüreceklerini kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tüm sağlık emekçilerinin hep birlikte toplum için sağlık hizmeti ürettiğine yönelik ortak bir açıklama yaptı. 

Gelinen aşamada tüm sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması ve yoksulluk sınırının da altında kalan düşük aylık gelir nedeniyle zor durumda olduğu belirtilen açıklamada, "Geçinemiyoruz" diye vurgulandı.

Sağlık çalışanlarının taleplerini karşılayacak, emekli maaşına da yansıyacak yeterli aylık gelir, çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ivedilikle planlama yapılması ve yaşam pratiğine geçirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, bir an önce Meclis’e getirilecek düzenlemede unvan, kadro, derece, kıdem gözetilerek tüm sağlık çalışanı meslek grupları adına iyileştirme yapılması ve ek göstergenin de 3 bin 600, 7 bin 200 olması, özel hizmet tazminatı oranlarında da artışın esas alınması gerektiği dile getirildi.

Açıklamada, "Halkımız için toplumsal sağlık, koruyucu sağlık hizmetlerinin tekrar güçlendirilmelidir. Özel hastanelere, şehir hastanelerine aktarılacak kaynaklar kısılmalı, halkın gerçek anlamda parasız sağlık hizmeti alabilmesi için politika ve pratik oluşturulmalıdır. Tüm bu haklı taleplerimizin Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dikkate alınması bir gerekliliktir. Biz aşağıda imzası bulunan sağlık emek meslek örgütleri iş yerlerimizde meslektaşlarımızla sonuç alıncaya kadar etkinliklerimizi sürdüreceğiz."