25 Nisan 2024 Perşembe

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bugünkü can kaybımız 69

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle ilgili bugünkü verileri açıkladı. Covid-19 nedeniyle bugün 69 kişi yaşamını yitirdi. Toplam can kaybı ise 425'e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün 2786 yeni vaka olduğunu, bugünkü can kaybının 69 olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 425'e yükseldi. 

Koca, sosyal izolasyon konusunda çok fazla çağrı yapılmasına rağmen başarılı olunmadığını vurguladı. Özellikle gençleri ilgilendirecek yeni sıkı önlemlerin gelebileceğini söyleyen Koca, Bilim Kurulu'nun önerilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.

Koca, bugün 16160 yeni test yapıldığını ve 2786 yeni vakanın tespit edildiğini söyledi. Bakan Koca, "Toplam yeni vaka sayısı 20921 oldu. Bugünkü can kaybımız 69. Yaşamını yitirenlerin toplamı 425'i buldu" diye konuştu.

EN ÇOK CAN KAYBI İSTANBUL’DA
Koca en riskli illerdeki verileri de aktardı. Buna göre, İstanbul 12.231, İzmir 1.105, Ankara 860, Konya 601, Kocaeli 500 vaka bulunuyor.

Koca, "Nüfusa göre en riskli illerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya’dır. 20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, erkeklerin kadınlara göre görülme oranının daha yüksel olduğunu söylemek istiyorum'' dedi.

En yüksek can kaybının 210 ile İstanbul'da olduğunu söyleyen Koca, ''Gençlerin hastalığı ya hissetmemekte ya da hafif geçirdiğini daha önce ifade etmiştim. Şuan 25 ilde can kaybımız olmadı'' dedi. 

25 ilde can kaybının olmadığını 56 ilde hayatını kaybeden vakaların olduğunu söyleyen Koca şöyle konuştu: 

"Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzeri vefat sayısının giderek daha fazla artmış olduğunu özellikle erkek oranının daha yüksek olduğunu görmüş oluyoruz. 60 yaş üstünün çok kritik olduğu yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64.4’ünü oluşturuyor. Hayatını kaybeden hastaların da yüzde 80’e yakınını da 60 yaşın üzerinde olduğunu görüyoruz. Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86.7’si 60 yaşın altında. Genç de olsa KOAH hastasıysa aynı oranda yaşlı gibi bir risk oluşturduğunu görüyoruz."

KOCA, ENFEKTE OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAYISINI VERMEDİ
Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Koca, enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısını vermedi. "Her gün vermeyi doğru bulmuyorum" diyen Koca, vaka sayısında artış olduğunu söylemekle yetindi.