29 Mart 2024 Cuma

'Sadece İstanbul'da virüs bulaşan hekim ve sağlık çalışanı 1000'i aştı' 

İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı'nın tüm uyarılara rağmen doğru bilgi aktarmadığını belirtti ve sadece İstanbul'da koronavirüs bulaşan hekim ve sağlık çalışanının sayısının bini aştığını açıkladı.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da koronavirüs olan hekim ve sağlık çalışanı sayısının bini geçtiğini açıkladı. 

Baştan beri ısrarla talep etmelerine rağmen Sağlık Bakanlığı'nın salgınla ilgili ayrıntılı verileri kamuoyuyla paylaşmadığını belirten İstanbul Tabip Odası, Türkiye'deki vakaların yüzde 56'sının İstanbul'da olduğunu, İstanbul'un göz göre göre nasıl vahim bir duruma sürüklendiğini ancak 1 Nisan'da öğrenilebildiğini kaydetti.

Açıklamada, şunlar ifade edildi: "Dünya ve Türkiye tıbbı bu süreçte COVİD-19 teşhis ve tedavisinde sadece PCR testine dayanarak karar verilemeyeceğini çoktan öğrendi. Oysa Sağlık Bakanlığı sadece, hala daha yeterli sayıda yapılmayan PCR testlerinde pozitif çıkan vakalarla ilgili rakamları açıklıyor. Yapılan açıklamalarda toplam test, vaka, vefat, yoğun bakımda yatan hasta, entübe hasta sayıları verilirken hastanelerde COVİD-19 teşhisiyle tedavi edilen hasta sayıları bile açıklanmıyor. Bu arada test yapıl(a)madan ya da test sonucu pozitif gelmeden hayatını kaybeden hastalara istatistiklerde yer verilmiyor. (Oysa Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 pandemisi sırasında ölüm kayıtları için "U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi (PCR) ile kesinleştirilmiş olgular)" ve "U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış" şeklinde iki farklı uluslararası kod önermektedir.)"

Bakanlığın vaka ve ölüm sayılarını olduğundan çok daha düşük gösterdiğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, sahadan topladıkları verilerle gerçek tabloyu raporlaştırıp kamuoyu ile paylaştıklarını bildirdi. 

'HASTANELER DOLUP TAŞTI'
İstanbul'da koronavirüs teşhisiyle hastanelerde takip ve tedavi edilen hastaların sayısının çoktan binleri geçtiği belirtilerek, 45 gün içerisinde iki hastanenin yapılacağı açıklamasının durumun vahametini gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, "Hastanelerimiz COVİD-19'lu hastalarla dolup taşıyor, artık aynı odada iki hasta birlikte yatırılmak zorunda kalınıyor. İstanbul'da eskiden bu yana çok sıkıntılı olan yoğun bakım yataklarıyla ilgili sıkıntı da hızla kendini gösteriyor.

'COVİD-19'LU HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANIN SAYISI 1000'İ GEÇTİ'
Sağlık Bakanlığı'nın 1 Nasin'da yaptığı açıklamada 601 sağlık emekçisinde koronavirüs görüldüğü bilgisini verdiği hatırlatılarak, "Oysa bizim sahadan topladığımız bilgiler sadece İstanbul'daki COVİD-19'lu hekim, sağlık çalışanı sayısının çoktan 1.000'i geçtiğini gösteriyor" denildi. 

Salgın göz göre göre gelmesine rağmen maske, önlük, eldiven gibi gerekli kişisel koruyucu malzemelerin bile yerinde ve yeterli miktarda temin edilmemesinin, triyaj uygulamasının birçok sağlık kurumunda yapılmamasının, sağlık çalışanlarının sağlığını koruyucu tedbirlerin alınmamasının, İstanbul'daki sağlık kurumlarında gerekli hazırlığın zamanında yapılmamış olmasının bedelini hekim ve sağlık emekçilerininin ödediğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, şunları söyledi: "Salgınlara karşı mücadelede en önemli faktörün hızlı davranmak olduğu bilindiği halde Sağlık Bakanlığı yöneticilerinin yapılması gerekenleri haftalarca gecikmeyle yapmaları ise tabloyu kurtarmıyor. Pandemiye karşı yersiz, yanlış, hatalı politikalarınızın, başarısızlığınız apaçık ortadayken "başarı hikayesi yazma" çabalarınızın kurbanı olmak istemiyoruz! Hayatlarımız politikalarınızdan değerlidir!"