8 Mayıs 2024 Çarşamba

Şaban Vatan ve gazeteciler adli kontrolle serbest bırakıldı

Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, gazeteci Canan Coşkun, belgeselci Kazım Kızıl ve KHK Muhabiri Tuba Demir adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü aydınlatmak için mücadele veren baba Şaban Vatan ile Gazeteci Canan Coşkun, Belgesel Yönetmeni Kazım Kızıl ve KHK TV muhabiri Tuba Demir adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

GÖZALTINA ALINMIŞLARDI, ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDILAR
Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için kurulan TBMM komisyonunun çalışmalarını takip eden gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl önceki gün akşam saatlerinden bu yana gözaltında tutuluyordu. Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan da, dün sabah saatlerinde ifadesi alınacağı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. KHK Muhabiri Tuba Demir de gözaltına alınan isimler arasındaydı.

Şaban Vatan hakkında soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal'ın evine yaklaşmama kararı verilirken, 3 kişi hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

ŞABAN VATAN: ADALET İÇİN MÜCADELE ETTİM, EDECEĞİM
Adliye çıkışı açıklamalarda bulunan Şaban Vatan, "Mürsel Küçükal'ın cumartesi akşamı ifade değiştirdiğini öğrendim. Bunun üzerine Giresun Emniyet Müdürlüğüne giderek bilgi almaya gayret gösterdim. Mürsel Küçükal ile asla muhatap olmak istemedim. Onu birileri evimin oraya getirmişti. O esnada ben de kızımın mezarlığından gelmiştim. Ben sadece ricada bulundum, 'O ifade durumunu anlatır mısın' dedim. Bu anın kamera kayıtları da var. Ben hiçbir zaman yargıya zarar getirecek durumların içerisine bulunmadan, kızımın adaletinin hakkaniyetinin sağlanması için mücadele ettim ve edeceğim" dedi.

KERESTECİOĞLU: SİYASETİN YARGI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ GÖRÜLMÜŞTÜR
Bu arada konuya ilişkin açıklama yapan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, gazeteci Canan Coşkun, belgeselci Kazım Kızıl ve Şaban Vatan'ın gözaltına alınmasını kınadı.

Açıklamalada, "Son yıllarda yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının neredeyse tamamen ortadan kalkması ve iktidar partisine mensup siyasetçilerin devlet organları ve yargı üzerinde kurduğu tahakküm, yurttaşların yargıya güveninin kaybolmasına neden olmuştur. Bugün kamuoyunda, siyasetçilerin yargı üzerinde etkisi olduğu görüşü hakimdir. Kanaatimce bu durum, ülkemiz için en tehlikeli sorunlardan birisidir. Rabia Naz Vatan'ın veya Nadira Kadirova'nın şüpheli ölümleriyle yeniden tartışılmaya başlanan siyasetçilere ve yargıya karşı bu güvensizlik, yurttaşların adalete erişim için çabalarına ve inancına darbe üstüne darbe vurmaktadır. Ülkemizde, öncelikle tesis edilmesi gereken, her cenahta yeniden yargıya güvendir" denildi.

Kerestecioğlu, Raiba Naz'ın ölümünün araştırılması için Meclis'te kurulan komisyonun çalışmalarına devam edeceğini ve komisyon üyesi olarak gerçeğin aydınlatılması için elinden gelen çabayı göstereceğini ifade etti.