5 Mayıs 2024 Pazar

'Sabahattin Ali’nin mezar yeri açıklansın'

İzmir'deki kayıplar eyleminde, 72 yıl önce kaybedilen yazar Sabahattin Ali gündeme getirildi. Sabahattin Ali'nin devlet komplosuyla kaybedildiğini herkesin bildiği bir sır olduğu kaydedildi.

İHD İzmir Şubesi bu haftaki "Kayıplar Bulunsun Failleri Yargılansın" eylemini 72 yıl önce kaybedilen yazar Sabahattin Ali için yaptı. Sosyal medya üzerinden görüntü yapılan açıklamayı şube yöneticilerinden Caner Canlı okudu.

Sabahattin Ali'nin kaçırılışını anlatan Canlı "31 Mart 1948 sabahı yurt dışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrıldığında 41 yaşındaydı. Ailesi ve arkadaşları kendisinden bir daha haber alamadı. Sabahattin Ali’nin akıbeti bugüne kadar karanlıkta bırakıldı.72 yıldır bütün faili meçhul cinayetlerde; Sabahattin Ali'nin katillerinin parmak izi var" dedi.

Albay Talat Turhan'ın ve gazeteci yazar Osman Balcıgil'in anlatımlarına yer verilen açıklamada, Ali'nin 2 Nisan 1948'de işkencede katledildiği ve bilinmeyen bir yere gömüldüğü bilgisi yer aldı.

Açıklama şöyle devam etti: 

"Sabahattin Ali'nin başına gelenler 72 yıldır tüm açıklığı ile bilinmese de onun bir devlet komplosu sonucunda öldürüldüğü ve bedeninin kaybedildiği herkesin bildiği bir sır olmaya devam etti. Eşi, kızı ve sevenleri tarafından; cansız bedeninin bulunduğu Istranca Dağları'nda 1993'de bir taş dikildi. Üzerinde 'Başım dağ, Saçlarım kardır, Benim meskenim dağlardır' dizeleri yer aldı. 72 yıldır süren bu inkâr ve adaletsizlik artık son bulmalı; zaman aşımı zırhının arkasına gizlenmeden Sabahattin Ali’nin mezar yeri açıklanmalı ve kaybedilme süreci tüm açıklığıyla gözler önüne serilmelidir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan gizli dosyalardaki Sabahattin Ali ile ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmalıdır.

"Sevdikleri, Sabahattin Ali’nin akıbetine uğrayan kayıp yakınları, Sabahattin Ali’nin okurları, O'nun; özgür, eşit ve adil bir Türkiye özleminin takipçileri olarak hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızı aramaya her koşulda devam edeceğiz."