26 Nisan 2024 Cuma

Sabah Şabo: Süryani kadınlar olarak 8 Mart'ta sokakta olacağız

8 Mart için hazırlıklarını sürdüren Süryani Kadınlar Birliği Cizire Sözcüsü Sabah Şabo, tüm kadınları 8 Mart etkinliklerine davet etti.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin bu yıl 3 bölgesinde gerçekleştirilecek 8 Mart etkinliğine Süryani, Arap, Çerkes ve Türkmen halkları da katılacak. 
 
Bu yılki 8 Mart'ı ayrıca önemli kılan bir diğer yanı ise DAİŞ çetelerinin Deyr Ez Zor'da bitmek üzere olması. DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen alanlarda da kadınlar 8 Mart çalışmalarını sürdürürken 8 Mart’ın bu yıl daha fazla coşkulu geçmesi bekleniyor. 
 
Süryani Kadınlar Birliği Cizire Bölgesi Sözcüsü Sabah Şabo 8 Mart çalışmalarını ETHA’ya değerlendirdi.
 
Kadın savaşçıların 8 Mart'ını kutlayan Sabah Şabo, şunları söyledi: "Sadece Kürtler değil, Araplar, Süryaniler bütün kadınlar zulme karşı sokaklarda olacaklar. Rojava kadın devrimi ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bütün kadınlara başta da Süryaniler olmak üzere hepimize umut ışığı oldu. Rojava kadın devrimi bütün dünya emekçi kadınlarına örnek olacak bir devrim. Bu evrim demokratik ulus felsefesi ile kadınların öncülüğünde her geçen gün kendi mücadelesini büyütüyor. Rojava ve Kuzey Suriye devrimi özgür kadının devrimidir."
 
Süryani Kadınlar Birliği olarak bu 8 Mart’ta çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Sabah Şabo, "Biz Süryani kadınları olarak bu 8 Mart’ta kadınların özgürlüğü ve sömürgeci sistemlere karşı alanlarda olacağız. Biz de 8 Mart çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda Süryani kadınlar ile birlikte halk toplantıları gerçekleştirdik ve onlara 8 Mart’ın tarihçesini Rojava kadın anayasasının getirdiklerini konuşuyoruz. 8 Mart kapsamında kurumumuzda kadın şenliği düzenledik" diye konuştu.
 
Kuzey ve Doğu Suriye’de dünyada ilk olan kadın anayasası yazıldığını ifade eden Süryani Kadın Birliği Cizire Bölgesi Sözcüsü Sabah Şabo, "Kadınlar yaşamın her alanında sistemlere karşı mücadele vermeye devam ediyor. Arinler, Sakineler, Avestalar bu halkın sesi oldular. Bugün DAİŞ çetelerine karşı halkın özgürlüğü için mücadele eden savaşan kadınlar gerçekten kadın mücadelesinin Ortadoğu’da artık değiştiğini ortaya koyuyor. Kadınlar yaşamın her alanında eğitimde, sağlıkta, savaş alanlarında yerlerini alıyorlar” diye kaydetti.
 
Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevi direnişine dikkat çeken Sabah Şabo, "Leyla’nın eylemi sadece tek başına bir açlık grevi değildir bu eylem aynı zamanda kadın öncülüğünü ortaya çıkartan bir eylemdir. Leyla kadın özgürlüğünün ismidir bunun için bu 8 Mart’ta Leyla Güven’in direnişini selamlayacağız ve bütün halklar olarak 8 Mart’ta kadın özgürlüğünü daha fazla büyüteceğiz" diye konuştu.
 
Bütün dünya kadınlarını 8 Mart’ta özgürlüklerini haykırmak için sokaklara çağıran Sabah Sabo, şöyle konuştu: "Biz 8 Mart günü Süryani kadınları olarak bütün halklar ile birlikte alanlarda olacağız. Bütün emekçi kadınları 8 Mart’ta özgürlüklerini savunmak için ve DAİŞ çetelerinin bitirilmesini kutlamak için meydanlara çağırıyoruz."