1 Temmuz 2024 Pazartesi

RTÜK'ten Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası

RTÜK, Açık Radyo'ya, bir programdaki konuğun Ermeni soykırımına ilişkin sözleri gerekçesiyle idari para cezası ve beş günlük yayın durdurma cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Açık Radyo'ya, "Açık Gazete" programının 24 Nisan tarihli yayınında yer alan ifadelerin 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesini ihlal ettiğini savunarak idari para cezası ve 5 günlük yayın durdurma cezası verdi.

Karara gerekçe olarak programda bir konuğun "…Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması" şeklindeki ifadeleri ve programcıların bir düzeltme girişiminde bulunmaması gösterildi. İhlalin tekrarı halinde, yayının on güne kadar durdurulabileceği ve yine tekrarı durumunda yayın lisansının iptal edileceği belirtildi.

Açık Radyo, verilen cezayı hatalı bulduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını belirtti. Radyo, ilk yayınından bu yana ifade ve basın özgürlüğünü savunduğunu, bu doğrultuda yayın yaptığını vurguladı. Açık Gazete programının, gazetecilik etik ilkelerine uygun olarak objektif haber sunduğunu ve ceza konusu ifadelerin bu ilkelerle bağdaşmadığı ifade edildi. Açık Radyo, 30 yıldır evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalarak yayın yaptığını ve bu ilkelere uygun olarak yayın yapmaya devam edeceğini belirterek, destek veren dinleyicilerine teşekkür etti.