19 Kasım 2025 Çarşamba

Rojin Kabaiş soruşturmasında 195 kişinin DNA örneği alındı

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, bundan bir yıl önce katledilen Rojin Kabaiş'e dair soruşturmada toplam 195 kişinin DNA örneğinin karşılaştırma için alındığını açıkladı.

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, bundan bir yıl önce katledilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş'in dosyasındaki gelişmelere ilişkin sosyal medya üzerinden yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, soruşturma kapsamında şu ana 195 kişinin DNA örneğinin alındığı belirtildi.

Van Baro Başkanı Sinan Özaraz ve dosya takip komisyonunun 18 Kasım'da başsavcı vekiliyle görüştüğü dile getirilen açıklamada, "Rojin Kabaiş'in olay yerinden Adli Tıp Kurumu Van Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'ne intikali sürecinde cenazeye müdahale etmiş olabilecek 134 kişinin DNA profili, Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'nde elde edilen DNA profilleriyle Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda karşılaştırılmıştır. Daha önce 134 kişi olan kıyaslamaya tabi DNA profili, en son olarak 195 kişi DNA profiline çıkarılmıştır. Bu DNA profilleri arasında yurt ve üniversite güvenlik görevlilerinin de DNA örneklerinin alındığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Kıyaslanacak DNA profillerinin artacağı bilgisi de tarafımıza iletilmiştir" denildi.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE DAİR SORUŞTURMADA 'GÖREVSİZLİK KARARI'
Rojin Kabaiş'in otopsisi sırasında kullanılan tüplere ilişkin bulaş konusunda oluşan şüpheye dair gerekli araştırmaların yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kusur ve ihmali bulunduğu iddialarına ilişkin, aile adına yaptığımız suç duyurusu hakkında; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereği, söz konusu fiillerin 'görev suçu' kapsamında olduğu ve soruşturmanın üniversite tarafından yürütülmesi gerektiği gerekçesiyle 14.11.2025 tarihinde 'görevsizlik kararı' verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

KYK YURDUNA İLİŞKİN SORUŞTURMA İZİN AŞAMASINDA
Açıklamada, Rojin Kabaiş'in kaldığı Seyyid Fehim Arvasi KYK yurduna ilişkin soruşturma için Van Valiliği İl İdare Kurulundan soruşturma izni talep edildiği ve sürecin izin aşamasında olduğu kaydedildi.

'ÇİZİK OLAN CD'LER YALNIZCA BİR KOPYA'
Açıklama, şöyle devam etti: "Kamuoyunda otopsi CD'sinin çizik olduğu yönünde bilgiler yer almakla birlikte; çizik olanın yalnızca bir kopya olduğu, orijinal CD'lerin Adli Tıp Kurumu'nda incelemeye gönderildiği ve ATK döndüğünde orijinallerin suret alınabileceği tarafımıza daha önce bildirilmiştir. Bugün gerçekleştirilen görüşmede, çizik olduğu belirtilen CD'nin orijinallerinden suret verilmesi yönündeki talebimiz ilgili makamlara iletilmiştir."