19 Nisan 2024 Cuma

Rojbin Çetin 6. duruşmada da tahliye edilmedi

Evine yapılan baskında polis işkencesi olmak üzere çok sayıda işkenceye maruz kalan Kürt siyasetçi Rojbin Çetin'in "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü. Kürtçe savunma yapan Çetin'in tutukluluğunun devamına karar verilirken, duruşma şubat ayına ertelendi. 

Diyarbakır'daki evine 27 Haziran 2020'de yapılan polis baskınında köpekli işkenceye maruz kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Tevgera Jinên Azad (TJA)  aktivisti Rojbin Çetin hakkında, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın 6. duruşması, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya ailesi, yakınları ve avukatlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, yerine kayyum atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin ve birçok HDP üyesi katıldı.

KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) faliyetlerine dönük hazırlanan dosyaların birleştirilerek hakkında, "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla hazırlanan dosya ile ilgili duruşmaya tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Çetin, Kürtçe yaptığı savunmada önceki beyanlarını tekrar ederek tahliyesini istedi.

'MÜCADELE EDEN KADINLARIN PLATFORMUNUN ÜYESİ OLMAK SUÇ DEĞİLDİR'
Ardından söz alan avukat Ekin Yeter ise, müvekkili hakkında açılan DÖKH dosyasında diğer sanıkların beraat ettiğini, Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ile ilgili müvekkilinin pozisyonunu kabul ettiğini hatırlattı. TJA faaliyetlerine dair savunmasında da yer verdiğini belirten Yeter, "TJA resmi sosyal medya hesapları olan, Van'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü için yürüyüş etkinliğinin bir katılımcısı ve organizasyonunda yer alan bir platformdur. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarına dair yıllardır çalışma yürüten bununla mücadele eden kadınların oluşturduğu bir platformdur. Bu platformun üyesi olmak suç sayılamaz" ifadelerini kullandı.

Çetin'in Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi olarak yaptığı çalışmalara dairde konuşan Yeter, "HDP'de diğer bütün siyasi partiler gibi bir partidir. Müvekkilim de yıllardır bu partide çeşitli pozisyonlarda aktivist olarak, siyasetçi olarak çalışmıştır. Yine bu kapsamda Mardin, Diyarbakır, Van'da çalışmalar yürütmüştür" şeklinde konuştu. Ayrıca Ekin,  dosyada gizli tanık beyanında illegal gibi gösterilen; Mardin HDP İl Örgütü binasında yerel yönetimlerin belediye eşbaşkanlarıyla yaptıkları bir toplantıya müvekkilinin temsil ettiği pozisyondan kaynaklı katıldığını kaydetti.

'HERHANGİ BİR İLLEGAL EYLEMİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'
TJA aktivistliğinden yargılanırken, adli kontrol talebi kapsamında imza atmadığı için tutuklu bulunduğunu söyleyen Yeter, "Tutukluluk süreci göz önüne alınarak müvekkilimin tahliyesini istiyorum. Gizli tanık beyanlarında dahi müvekkilimin herhangi bir illegal eylemi söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Ardından iddia makamı dosya kapsamında gizli tanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulunması ile tutukluluk halinin devamına yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti de Rojbin Çetin'in adli kontrol talebiyle tahliyesinin yetersiz olacağını belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 17 Şubat 2022 tarihine ertelendi.