5 Mayıs 2024 Pazar

Rojavalı komünist kadınlardan 8 Mart mesajı

Rojavalı komünist kadınlar 8 Mart alanlarından erkek egemenliğine karşı mücadeleyi büyütme ve kadın devrimini savunma mesajı verdi. Eylem alanında görüştüğümüz JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo ve CKŞ üyesi Ekîn Îsyan, "Biz devrimimize, kadınlara inanıyoruz. Büyük devrimler yaratacağımıza inanıyoruz. Kapitalist devletleri yıkacağız" dedi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla meydanları doldurdu. Alanlarda binlerce kadın Rojava Devrimi'nin kazanımlarını koruma ve devrimi Ortadoğu'ya yayma mesajı verdi.

8 Mart kutlamalarına katılan Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Sözcüsü Fadya Sîdo ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) üyesi Ekîn Îsyan, ETHA'ya konuştu. Tüm işçi ve emekçi kadınların 8 Mart'ını kutladı.

8 Mart'ın büyük bir mücadeleyle kazanılan bir gün olduğunu hatırlatan JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, "Bugün milyonlarca kadın meydanlara çıktı. Bugün bütün kadınlar, tek renk, duruş, ve tek sesle mücadelelerini büyütüyor. Bu yüzyıl kadınların mücadele yüzyılıdır" dedi.

Kadınların dünyanın her yerinde hakları için mücadeleyi sürdürdüğünü kaydeden Fadya Sîdo şunları ifade etti: "Bütün kadınlar mücadelelerini, direnişlerini her zamankinden fazla çoğaltmaları gerekiyor. Ancak bu şekilde 8 Mart'ı özgürlük günü yapabiliriz. Tekrar tüm kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz."

EKÎN ÎSYAN: KADINLAR SESLERİNİ DUYURMAK İÇİN MEYDANLARDA
CKŞ üyesi Ekîn Îsyan ise Rojava Devrimi'nin bir kadın devrimi olarak önemli kazanımlar elde ettiğine dikkat çekti. Devrim savunmasında ve inşasında ölümsüzleşen kadınları anan Ekîn Îsyan, "Bugün Rojava Devrimi'nde, Kürdistan topraklarında 8 Mart'ı halaylarla kutluyoruz, ama hala binlerce kadın şiddet ve işkence görüyor. Kadınlar hala direniyor. Haklarını elde etmek için, seslerini ve varlıklarını duyurmak için meydanlara çıkıyor" şeklinde konuştu.

'DEVRİMİMİZE VE KADINLARA İNANIYORUZ'
7 Mart 2015'de ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı enternasyonalist devrimci Ivana Hoffmann'ı anan Ekîn Îsyan, "Kadınlar fikirlerinin çok büyük değişimler yaratabileceğini bilmeli. Değerli yoldaşlar, biz 'Kadın devrimi kolay ama zafer kesin' derken boş bir söz söylemedik. Biz devrimimize, kadınlara inanıyoruz. Büyük devrimler yaratacağımıza inanıyoruz. Kapitalist devletleri yıkacağız" diye vurguladı.

Kadınlara devrime katılma çağrısı yapan Ekîn Îsyan, "Gelin devriminize katılın. Bu topraklarınızın sizden isteğidir. Unutmayın; genç kadın ruhuyla tarih yaratacağız" diye ekledi.

ERKEKLERE KENDİNİZİ DEĞİŞTİRİN ÇAĞRISI
Ekîn Îsyan konuşmasının sonunda devrimci, ilerici erkeklere de, "Kendinizi değiştirin. 8 Mart erkek egemenliğinden ve ataerkil sistemden kurtulmak için, değişmek için bir vesile olsun. Gelecek 8 Mart'ta kolektif ve eşit yaşayalım" çağrısında bulundu.