25 Nisan 2024 Perşembe

Rojavalı kadınlar şiddete karşı yürüdü

Rojavalı kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi.  Şiddete ve işgale karşı mücadelesinin süreceğini dile getiren kadınlar, Rojava kadın devrimini savunmak için mücadele çağrısı yaptı. 

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Qamişlo, Hesekê, Dirbêsiyê, Dêrazor, Eyn İsa, Kobanê, Şehba'da yürüyüşler gerçekleştirdi. 

QAMIŞLO
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Qamişlolu kadınlar Halepçe Parkı’nda bir araya geldi. Yürüyüşe aralarında Kongra Star, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Genç Kadınlar Birliği ve Rojava Üniversitesi Kadın Meclisi’nin de olduğu çok sayıda Kürt, Arap, Süryani kadın örgütü katıldı. 

Kadınlar sık sık "Kadın yaşam özgürlük", "Yaşasın Şengal Direnişi" sloganlarını attı. Eylemde "Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme", "Kadını ve yaşamı savunacağız" ve "İşgale karşı direniş, şiddete karşı direniş" yazılı pankartlar ile Rojava devrim savunmasında şehit düşen kadın savaşçıların fotoğraflarını taşıdı.

Birleşmiş Milletler Temsilciliği önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından saygı duruşu yapıldı. Kongra Star yöneticisi Gülistan Gülo, Rojava başta olmak üzere özgürlük ve onur mücadelesinde şehit düşenleri andı.

Tüm kadınlar için mücadelenin önemli bir döneminden geçildiğini dile getiren Gülo, "Öğrenme, örgütlenme, 5 bin yıllık erkek egemen zihniyete karşı duruşta kadın başka bir düzeyde artık. Kadınlar köle yapılıyor, yok ediliyor, iradesizleştiriliyordu. Bugün kadınlar bu zihniyete karşı mücadelelerini büyütüyor, karşı duruyorlar" şeklinde konuştu.

Kadınların şiddete karşı mücadelesinin süreceğini dile getiren Gülo, tüm kadınları mücadeleyi büyütmeye ve Rojava kadın devrimini savunmaya çağırdı.

HESEKÊ
Sinalko Kavşağında bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde "Kadın yaşam özgürlük", "Kadın katliamlarına hayır" ve "Kadın yaşamdır yaşamı öldürme" yazılı pankartlar asıldı. Kongra Star adına konuşma yapan Rojin Ehmed, kadın katliamlarını kınadı ve devrime yönelik saldırıların en fazla kadın kazanımlarını hedef aldığını belirtti. Ehmed, tüm dünya kadınlarına direniş çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından Kevana Zêrin Erbane Grubu sahne aldı ve tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê’de kadınlar, kadın köyü Jinwar'da bir araya geldi. Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) yürüyüşe "İşgale karşı direniş, şiddete karşı direniştir" yazılı pankart ile katıldı.

"Kadın Yaşam Özgürlük", "Kadın yürüyor devrim büyüyor" , "Kadın yaşamdır yaşam direniştir" sloganlarıyla yürüyen kadınlar, Mirabel Kardeşler şahsında, şehit düşen tüm kadınlar için saygı duruşu yaptı.

Jinwar Kadın Meclisi adına konuşan Fatma Kobanê, şiddete ve saldırılara karşı kadın iradesini büyüteceklerini vurguladı. Kobanêli kadınların Jinwar gibi projelerde örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kongra Star Koordinasyonu adına yapılan konuşmada ise Rojava kadın devriminin kadın emeği ve varlığı ile büyüdüğü ifade edildi.

ŞEHBA
Efrînli kadınlar Şehba'nın Ehdas Parkı'nda bir araya geldi. İşgal saldırısı esnasında katledilen kadınların resimleri taşınan eylemde, "Kadınlar her yerde şiddet, kaçırma, tecavüz ve gözaltılar ile karşı karşıya kalıyor. Kadını köleleştirmek isteyen zihniyet, Sümerler döneminden beri değişmedi ve hız kesmeden devam ediyor" denildi.

Eylemde yapılan açıklamada, işgal bölgelerinde kadınlara yönelik saldırıların giderek arttığına dikkat çekilerek, tüm kadınlara mücadeleyi daha fazla büyütme çağrısı yapıldı.

KOBANÊ
Kobanê Kadın Hareketi, 25 Kasım dolayısıyla Sirîn Beldesi girişinde bir araya geldi.

Kongra Star üyesi Esma Kino yaptığı açıklamada, "Kadınlar artık kendilerine yönelik zulmü sonlandırabilir. Kadınların siyasi ve askeri anlamdaki direnişleri bunun en canlı örneğidir. İşgalci Türk devleti ve çeteleri kadınların sesini kısmak istiyor. İşgalciler bu amaçla Zehra'yı, Hevrîn'i, Hebûn'u Aqide ve Emine Ana'yı hedef aldı" dedi.

EYN ÎSA
Kongra Star üyeleri, işgal saldırılarının hedefi olan Eyn İsa'da da eylem yaptı. Eyleme Girê Spî ve Eyn İsalı kadınlar ile meclis temsilcileri katıldı.

Kongra Star üyesi Heya el Eli, işgalci Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerdeki kadınların her gün şiddete uğradığını belirtti. Eli, şiddete karşı direnişi büyütme çağrısı yaptı.

DÊRAZOR
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında Dêrazor Halk Meclisi de eylem yaptı.

Baxoz Meclisi Eş Başkanı Madilîn Ebdulrehman yaptığı açıklamada, "Suriye savaşının başından bugüne kadar kadınlara yönelik pek çok şiddet uygulandı. Biz her gün şiddetle mücadele ediyor ve kendimizi savunuyoruz. Asla şiddete teslim olmayacağız. Dêrazorlu kadınlar olarak her gün şiddete karşı sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu.