24 Nisan 2024 Çarşamba

Rojavalı kadınlar saldırılara rağmen 25 Kasım'da sokaklarda

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla Kobanê, Hesekê, Til Temir ve Şehba'da yürüyüşler gerçekleştirdi, işgale ve şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla eylemler gerçekleştirdi. İşgal saldırıları nedeniyle sınır hattındaki bazı kentlerde yürüyüşler gerçekleştirilmedi. Kobanê, Hesekê, Til Temir ve Şehba'da yapılan eylemlerde, işgal saldırılarının önce kadınları hedef aldığı vurgulandı.

KOBANÊ
Kobanêli kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde Şehit Egîd Meydanı'nda toplandı, "Jin jiyan azadi", "Yaşasın Rojava devrimimiz" ve "Kahrolsun işgalcilik" sloganlarıyla Özgür Kadın Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüş sonunda açıklama yapan Kongra Star Koordinasyon Üyesi Mizgîn Xelîl, "Düşman, toplumdaki özgür kadınları ve Rojava'da kadın devrimini yok etmeye çalışıyor. Fakat kadınların öncülük ettiği devrim ve direnişimiz düşmanın tüm silahlarına rağmen yenilmeyecek" dedi.

ŞEHBA
Efrinli göçmen kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla Çağın Direnişi Kampı'nda yürüyüş gerçekleştirdi. "Kadına yönelik soykırım toplumun ve insanlığın soykırımıdır" ve "Kadına şiddete hayır" yazılı pankartlar açıldı. Yürüyüş sonunda Til Sosin köyünde açıklama yapan Kongra Star üyesi Elîf Mihemed, dünya genelinde kadın direnişlerinin devam ettiğini vurguladı.

Eylemde yapılan konuşmalarda, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına dikkat çekildi, işgal saldırılarında kadınların özel olarak hedef alındığı belirtildi.

HESEKÊ
Hesekêli kadınlar, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sokaklara çıktı. kadına yönelik şiddeti ve işgal saldırılarını protesto etti.

Til Hecer mahallesindeki Sinalko Kavşağı'nda toplanan kadınlar, şehir merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Türk devletinin işgaline hayır" ve "Kadınlar özgürlüğün simgesidir" sloganları atıldı.

İtfaiye Kavşağı'nda açıklama yapan Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Welîda Boti, Kuzey ve doğu Suriye kentlerine yönelik saldırıları hatırlattı, işgal güçlerinin amacının kadın iradesini ve devrimi yok etmek olduğunu belirtti. Welîda Boti, "Ortadoğu halkının sloganı haline gelen 'Jin, jiyan azadî' ile
özgürlüğe yürüyoruz" dedi.

TiL TEMİR
Til Temir'de ise Kongra Star üyeleri, 25 Kasım eylemlerini ilçe şehitliğinde gerçekleştirdi. Kongra Star Üyesi Madlîn El Ubeyd, işgal saldırılarına dikkat çekti, "Bu saldırı kadınlara yöneliktir, amaç kadının iradesini ve gücünü zayıflatmaktır" dedi. Madlîn El Ubeyd, insan hakları örgütlerine ve farklı ülkelerdeki kadın hareketlerine Türk devletinin kadınlara karşı işlediği suçlara karşı harekete geçme çağrısında bulundu.