29 Mart 2024 Cuma

'Rojavalı kadınlar direnişin içinde tarih yazdı'

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Rojava Kadın devrimi ve Suruç Katliamı'nın yıldönümleri dolayısıyla Dirbêsiyê'de etkinlik düzenledi. Devrimin inşası ve savunmasında kadınların oynadığı rollere dikkat çekilen etkinlikte, "Kadınlar, çetelerin karşısında büyük rol oynadı ve direnişin içinde tarih yazdı" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dirbêsiyê kentinde 19 Temmuz Rojava kadın devrimi ve Suruç Katliamı'nın yıldönümleri dolayısıyla etkinlik düzenledi. 

Şehit Zevin Parkında düzenlenen etkinlikte Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına konuşmalar yapıldı.

'KADINLAR DEVRİMİN İNŞASINDA ÖNEMLİ ROLLER OYNADI'
JKŞ adına konuşan Nujiyan Baran, 19 Temmuz 2012 devrimini kutladı, "Devrimin içinde yaralılarımız var, binlerce şehidimiz var. Şehitlerimiz bizim için çok büyük değerdir. Bu değere sahip çıkmamız gerek" dedi. Rojava devriminin inşasında kadınların rolüne dikkat çeken Nujiyan Baran şöyle devam etti: "Rojava sesiyle, renkleriyle ve gücüyle kadın devrimi olarak tanındı. Kadınlar, esas bir güç olarak devrimin devam etmesini istedi. Görüyoruz ki, bu yüzden kadınlar hedef alınıyor. Kadınlar, çetelerin karşısında büyük rol oynadı ve direnişin içinde tarih yazdı. Kadınlar özgürlükleri için zorluklara ve zahmetlere karşısında mücadele etti."

Rojavalı komünistlerin devriminin başından itibaren büyük bedeller verdiğini dile getiren Nujiyan Baran, "Komünist kadınlar olarak, Rojava devrimin kuruluşu ve askeri yönden önemli bir rol oynadık. Rojava'daki ilk kadın şehidimiz Sarya Özgür Kobanê direnişinde, Ivana Hoffman Til Temir'de, Raperin Dicle yoldaş Minbic'te, Destan Temmuz Rakka'da şehit düştüler, kadın devriminin zaferi oldular. Geçtiğimiz ay şehit düşen Zilan Destan yoldaş, Kobanê toprağındandı. Genç bir kadın olarak bütün Rojava alanlarında komünist bir öncü oldu" şeklinde konuştu.

'BİZ HAZIRIZ' DİYEN GENÇLERİMİZ ŞEHİTLERİMİZİN İZİNDEN YÜRÜYOR'
Etkinlikte CKŞ adına konuşan Destan Serhat ise Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal saldırılarına karşı baş eğmediklerini belirtti. Serhat şunları ifade etti: "Her yönden irademizi kırmaya çalışıyorlar ama kıramayacaklar. Garê, Avaşîn ve Heftanîn'de irademizi kırmak istediler ama yine savaşçılarımızın, gerillalarımızın iradesini kıramadılar. Amed zindanlarında direnenler bizdik, 'Yaşamak direnmektir' diyen biziz, ya ölüm ya zafer diyen biziz, irademizi asla ama asla kıramazlar."

Rojavalı komünist gençlerin her zaman "biz hazırız" dediğini belirten Serhat, "Güçlü bir iradeyle düşmanın karşısında durmak için böyle diyorlar. Hevrin Xelef'i unutur muyuz, Barin'i, Avesta'yı, Zilan'ı, Destan'ı, Sarya ve Sarin'i unutur muyuz? Onlar irademizdir, biz onların izindeyiz. İrademiz onlarla güçlü. Asla unutulmayacaklar" diye konuştu.

'YA ZAFER YA ÖLÜM DİYEN BİR HALKIZ BİZ'
Konuşmasının devamında 20 Temmuz 2015 Suruç katliamını hatırlatan Serhat, konuşmasını şöyle tamamladı: "33'ler, Suruç'tan Kobanê'ye geçerek Rojava devrimini büyütmek istedi. 'Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz' dediler, kalabalık bir gençlik grubu Rojava tarafına geçmek için hazırdı. Düşman ortalarında bomba patlattı ve 33 yoldaşımız şehit düştü. İstediler ki irademi kırılsın, ama kıramazlar. O kadar arkadaşımızı aldılar bizden, biz şimdi onlara karşı o kadar yoldaş yetiştiriyoruz. Bir Baran aldılar, binlerce Baran yetiştiriyoruz. Hepimiz, bu yoldaşların izindeyiz. Düşman unutmasın, sesimiz faşist Türk devletine, Suriye rejimine yetişsin ki duysunlar. Biz buradayız, irademizi kıramazlar. Dilimiz, toprağımız, kültürümüz var. Ne yaparsanız yapın başımızı eğdiremeyeceksiniz. Ya zafer ya ölüm diyen bir halkız biz."

Etkinlik konuşmaların ardından müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti.