19 Mayıs 2024 Pazar

Rojavalı kadınlar 8 Mart'ta özgürlük sloganlarını haykırdı

Rojavalı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde alanlara aktı. Cizir, Fırat ve Şehba kantonlarında binlerce kadın bir araya geldi, kadın devrimini savunmak için mücadele sürdüreceklerini bir kez daha ilan etti.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla çok sayıda kentte sokaklara çıktı. Kadınlar, Cizir, Fırat ve Şehba kantonlarında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlik ve yürüyüşlerde dünya kadınlarına selam gönderdi.

HESEKÊ
Hesekê'de 8 Mart etkinliğine binlerce kadın katıldı. Kutlamada söz alan Hesekê Askeri Meclisi Üyesi Elbîn Harûn, "Özgürlüğümüz için direnmeyi öğrendik. Bu topraklarda direniyoruz. Kadının olduğu yerde özgürlüğün olduğunu bütün dünyaya ispat ettik" diye konuştu. Harûn, konuşmasının sonunda kadının özgürlüğüne kavuşuncaya kadar direnecekleri sözünü verdi.

8 Mart kutlamaları müzik dinletisi ve folklor gösterileriyle devam etti.

DİRBÊSİYÊ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Dirbêsiyê ilçe garajında kutlama düzenlendi. PYD Kadın Meclisi Zehra Simon, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün özgürlük mücadelesi veren kadınlar için çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Simo, Kürt kadınlarının direnişinin bütün dünyaya örnek olduğunu dile getirdi. Simo, Kürt kadınlarının IŞİD çetelerine karşı savaşarak zafer kazandığını hatırlattı, tüm kadınlar özgür olana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

GİRKÊ LEGÊ
Qamişlo'ya bağlı Girkê Legê'de düzenlenen etkinliğe yüzlerce kadın katıldı. Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Zelfe Badro, "Kadınları evde kalmaya zorlayan baskılara karşı kadınların toplumdaki rolünü yeniden inşa ediyoruz" dedi.

YPJ komutanlarından Rozelîn Azadî de "Kadınlar devrimin kazanımlarının temelidir. YPJ olarak ülkenin ve kadının savunucusu olmayı her koşulda sürdüreceğiz. Bu topraklardaki tüm kadınlar özgürleşene dek mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.

Aram Tîgran Kültür ve Sanat Merkezi'nden grupların şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.

TİL TEMİR
İşgal saldırıları altındaki Til Temir ve Zirganlı kadınlar, 8 Mart kutlaması için bir araya geldi. Şehitler Meydanında yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı. Kongreya Star Üyesi Zeyneb Murad, "Tarih kadına yönelik suçlara tanık oldu. Bize ve halkımıza karşı büyük komplolar yapılıyor. Tüm komplolara karşı sağlam duracağımızı garanti ediyoruz" ifadelerini kullandı.

YPJ komutanlarından Sosin Efrîn de şunları söyledi: "Sloganımız aynı, biz buradayız. Özgürlüğümüz, barışımız buradadır. Halka ve tüm kadınlara kalkan olacağımıza dair sözümüzü yineliyoruz" Kutlama şarkılar ve halaylarla devam etti.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsud mahallesindeki Şiqeyif bölgesinde binlerce kadının katılımı ile 8 Mart kutlaması düzenlendi.

Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Newroz Efrîn yaptığı konuşmada, "Dünyadaki tüm kadınlar kurtuluş için birleşmelidir. Bizler de faşizm karşısında zafer ile çıkacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

MSD Eşbaşkanı Emine Umer de 8 Mart'ın kadın mücadelesinin canlandığı gün olduğunu dile getirdi. Umer, "Kadınlar dünyanın her yerinde faşizm karşısında alanlara çıkıyor" dedi, tüm kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Etkinlik Cemil Horo Kültür ve Sanat Merkezi bünyesindeki sanatçıların sahne almasıyla devam etti.

ŞEHBA
Şehba'da kadınlar, bir aydır hazırladıkları 8 Mart temalı tablolarını bugün sergiledi. Elawşe Köyünde düzenlenen etkinliğe yüzlerce kadın yöresel kıyafetleriyle katıldı.

Şehbalı kadınlar adına konuşan Sebah Elî, "Kadınların gerçekliğini ve güçlerini ortaya çıkarmak için çizdik. Tablolarda kadınların toplumdaki rolü, yaşam içerisindeki görünmez emeği ve ataerkil zihniyetle mücadelesi temalarını işledik" şeklinde konuştu.

TİL BERAK
Qamişlo'ya bağlı Til Berak'ta kadınlar, 8 Mart'ı Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenene etkinlikle kutladı. Kongreya Star adına koknuşan Henen Silêman, bütün dünya kadınlarının ve kadın mücadele tarihine imza atan şehitlerin 8 Mart'ını kutladı. Kadınlar etkinlik sonrasında şehitliği ziyaret etti.

RAKKA
Rakkalı kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü miting ile kutladı. Mitinge, Tebqa, Deyr ez Zor ve Minbic'ten yüzlerce kadın da katıldı.

Mitingde konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nûr El Hamid, tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. El Hamid, "Her alanda kazanımlar elde ettik. Bu kadın devrimi sayesinde elde edildi. Kadınların olmadığı bir devrimin başarıya ulaşması mümkün değil. Bütün kadınlar Ortadoğu ve Suriyeli kadınların direniş, mücadele ve fedakarlığını esas almalıdır" dedi.

Kongreya Star adına konuşan Remziye Mihemed de şunları söyledi: "Kadınlar direniş ve iradenin meşalesidir. Çünkü kadınlar eşsiz bir direniş sergiliyor. Kadınlar toplumu değişime, demokrasiye ve özgürlüğe götürüyor."

Miting, müzik eşliğinde halaylarla devam etti.