19 Mayıs 2024 Pazar

Rojavalı kadınlar 8 Mart coşkusu Qamişlo'da başladı

Rojavalı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Qamişlo'da bir araya geldi, "Mücadelemiz kadın devriminin garantisidir" mesajı verdi.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Qamişlo'ya bağlı Himo beldesinde binlerce kadının katılımıyla miting düzenledi.

Kadın örgütleri tarafından organize edilen kutlamaya Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizir bölgesindeki tüm kent ve ilçelerden katılım sağlandı. Kürt, Arap, Süryani, Aşuri, Türkmen, Ermeni binlerce kadın yöresel elbiseleriyle miting alanında toplandı.

Kutlama alanı kadın devrimi ve 8 Mart'ı kutlayan mesajların yer aldığı pankart ve bayraklarla süslendi. Alanda kadınların ürettiği el yapımı ürünler de sergilendi. Etkinliğe Suriye Kadın Meclisi, Demokratik Suriye Meclisi, Özerk Yönetim, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) üyeleri de katıldı. YPJ ve DSG komutan ve savaşçıları da kutlamada yer aldı.

JKŞ üyeleri, alan girişinde kortej oluşturdu, "Kadınlar örgütleniyor, devrimi savunuyor" yazılı pankart açarak yürüyüş gerçekleştirdi.

Etkinlik saygı duruşu ile başladı, ardından alanda bulunan binlerce kadın Arapça, Kürtçe ve Süryanice selamlandı. 8 Mart mitinginde konuşan Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Kadınların türlü fedakarlıklarla elde ettiği kazanımlara sahip çıkıp devrimi garanti altına alacağını kaydeden Mihemed, "Mücadelemiz tüm işgal edilen bölgeler özgürleştirilene kadar devam edecek. Kadınlar yalnızca mücadeleyi büyütüp, örgütlenerek özgürleşebilir" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Necla Temi de yaptığı konuşmada şunları ifade etti: "Kadınlar, tarih boyunca yok sayılmaya ve erkek egemen zihniyete karşı mücadele etti. Siyasi, askeri ve toplumsal alanda birçok kazanım elde edildi. Kadınlar devrimde kahramanlıklarıyla tüm dünyayı etkiledi. Sınırsız bir mücadele yürüttü. Ortak değerleri savunarak halklar arasında ortak yaşam sistemini oturttu."

Temi, kadın savaşçıların işgal saldırılarına karşı direnişin parçası olduğunu hatırlattı, uluslararası toplumu işgalci Türk devletinin kadınlara yönelik saldırılarına karşı harekete geçmeye çağırdı.

Etkinlikte YPJ Sözcüsü Nesrîn Abdullah da konuştu. Abdullah "Özgür kadın söz verdiğinde bunu yerine getirir. Biz söz verdik ve tutacağız. YPJ'nin sizlere selamı var. Devrimimizi koruyacağımızın, Erdoğan ve Türk işgalini yeneceğimiz sözünü bir kez daha yeniliyoruz. DAİŞ çetelerinin bayrağını nasıl indirdiysek çetelerin bayrağını da indireceğiz. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'de bayrağımızı bir kez daha dalgalandıracağız" şeklinde konuştu.

Miting konuşmaların ardından folklor ve müzik gruplarının sahne alması ve Kürtçe, Arapça, Süryanice şarkılar eşliğinde halaylarla devam etti.