18 Mayıs 2024 Cumartesi

Rojava'da Kadın Meclisi konferansı gerçekleştirildi

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi konferans gerçekleştirdi. Konferansta yapılan konuşmalarda, işgal bölgelerinde kadınlara yönelik saldırılara dikkat çekildi, mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Konferansı gerçekleştirdi. Konferans sonuç bildirgesi açıklandı. Zana Salonu'nda "Suriye'deki kadınlar Türk işgali altında acılar çekiyor" sloganıyla gerçekleştirilen konferansta, işgal altındaki bölgelerde kadınları hedef alan saldırılara dikkat çekildi.

ABDULLAH: İŞGALCİLER ÖNCE KADINLARI HEDEF ALIYOR
Konferansta konuşan Asya Abdullah, saldırıların kadınlar şahsında toplumu hedef aldığını vurguladı, işgalcilerin bu nedenle önce kadınları hedef aldığını belirtti. Asya Abdullah, "Kadınların katledilmesi yaşamın ve toplumun da katledilmesi anlamına geliyor. Kadınlar yaşamın devam etmesi için bütün suçlara karşı duruyor" dedi.

EHMED: KADINLAR ROJAVA DEVRİMİYLE TARİHİ DEĞİŞTİRDİ
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed de, kadınların iktidarın inkar ve yok etme yöntemlerine karşı her zaman mücadele yürüttüğüne dikkat çekti, "Kadınlar, Rojava devrimine güçlü katılım sağlayarak tarihi değiştirdi" dedi. Türk devletinin işgal bölgelerinde savaş suçu kapsamına giren saldırılar gerçekleştirdiğini belirten Newroz Ehmed, uluslararası toplumun sessiz kalmasının hem daha fazla suçun işlenmesini hem de Suriye topraklarındaki işgali meşrulaştırdığını vurguladı.

'İŞGALCİ TÜRK DEVLETİNDEN HESAP SORULMALI'
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ehmed, Birleşmiş Milletler raporlarında Suriye'deki işgal bölgelerinde işlenen suçlara yeteri kadar yer verilmediğini belirtti. Ehmed, "İşgal altındaki topraklarda insanlar kaçırılıyor. Türk MİT'i yurttaşları kaçırıp onlara işkence ediyor" dedi. Türk devletinin çeteler aracılığıyla çok sayıda suç işlediğini dile getiren İlham Ehmed, uluslararası mahkemeler önünde Türk devletinden hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

Konferansta söz alan çok sayıda kadın yaşanan sorunlara dikkat çekti, çözüm önerilerini iletti. Konferansta, Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki bölgelerde yaşayan kadınlarla ilgili bölümler siyasi, sosyal ve hukuki açıdan ele alındı.

Konferansta işgalin sona erdirilmesine kadar mücadelenin sürdürülmesi, Suriye'deki tüm kadınların özgürleştirilmesi, Suriye krizine barışçıl siyasi çözüm bulunması, çoğulcu, demokratik ve bağlantısız bir Suriye'nin inşası için birçok öneri sunuldu.

Hukuk bölümünde konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Üyesi Naile Mehmud, işgalci çetelerin halka zulmettiğini belirtti.

SALİH: TÜRK İŞGALİ VE ÇETELERİN İLK HEDEFİ KADINLARI
Konferansa online olarak katılan Suriye Hakikat ve Adalet Kurumu Üyesi İzedin Salih de şöyle devam etti: "Kuzey ve Doğu Suriye'deki insanlar Türk işgali tarafından hedef alındı ​​ve yerlerinden edildi. İşgalciler insanları kaçırdı, işkence etti ve öldürdü. Türk işgali ve çetelerinin ilk hedefi kadınlar oldu."

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Konferans sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla tamamlandı. Rojava devriminin 11 yılında olduğu vurgulanan sonuç bildirgesinde, iç savaş ve işgal saldırılarından en çok kadınların etkilendiği belirtildi.