5 Mayıs 2024 Pazar

Rojava'da 8 Mart coşkuyla kutlandı

Rojava kentlerinde binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarında buluştu. Etkinliklerde erkek egemenliği ve işgale karşı mücadele vurgusu yapıldı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara aktı.

"Birlikte devrimimizi savunacağız ve toprağımızı özgürleştireceğiz" sloganıyla Qamişlo, Hesekê, Kobanê, Dirbêsiyê, Minbic, Şehba ve Halep'te eylem ve kutlamalar yapıldı.

QAMIŞLO
Qamişlolu kadınlar, Heysem Keço Stadyumunda gerçekleştirilen etkinlikte bir araya geldi. Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) alana kortej halinde yürüyüş yaparak girdi. "Kadın yaşam özgürlük" ve "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganları atan JKŞ'liler, kadın şehitlerin fotoğrafları bulunan dövizler taşıdı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kadın Örgüt ve Hareketleri Ortak Eylem Platformu adına Îbtîsam El Hisen açıklama yaptı. Mücadelede ölümsüzleşen tüm kadınları anan Hisen, "Devrimin sürdürülmesi, iktidar zihniyetinin değiştirilmesi, eski örf ve adetleri değiştirmek için kadınların özgürlük, adalet ve eşitlik içinde yaşaması gerekiyor" dedi.

Kadınların birlik olmasının özgür ve onurlu bir yaşamı yaratacağını belirten Hisen, Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar öncülüğünde bir devrim yaşandığını vurguladı. Îbtîsam El Hisen şunları kaydetti: "Eşbaşkanlık sistemiyle kadınların öncü rol oynadığı Özerk Yönetim adı verilen bir sistem kuruldu. Bu tecrübe bütün kadınlar için model oldu. Bu DAİŞ'i ortadan kaldırmak için YPJ ve kadınların cephede işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı direnişi sayesinde sağlandı. Bu devrim kadın devrimidir."

Etkinlikte Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) mesajı da okundu. Kadınların toplumu değişime götürdüğü belirtilen mesajda, "Keyfi ve zorba yasalara karşı ortak bir mücadelenin yürütüldüğünü görüyoruz. Kürt, Arap, Afgan, Afrikalı, enternasyonalist ve diğer kadınlar ataerkil zihniyete karşı direniyor" ifadeleri yer aldı. Mücadeleye devam etme sözü verilen mesajda, tüm kadınların 8 Mart'ı kutlandı.

Etkinlik Kültür ve Sanat Kurumu'na bağlı folklor ve müzik gruplarının sahne alması ve halaylarla devam etti.

MİNBİC
Minbic'de 8 Mart etkinlikleri, Toq El Xelîl köyünde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Tabqa, Rakka, Kobanê ve Minbic'den binlerce kadının yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilci de katıldı.

Zenûbya Kadın Topluluğu Üyesi Xala İlwan 8 Mart'ın önemine dikkat çekti. İlwan, tüm kadınları hedeflerine ulaşmak ve demokratik bir toplum inşa etmek için birleşmeye çağırdı. Etkinlik halaylarla devam etti.

ŞEHBA
Şehba kantonunda 8 Mart için Elûşe köyünde etkinlik düzenlendi. Kadın sanat kurumu Kevana Zêrîn'in şarkılar söylediği etkinlikte kadınlar hep birlikte 8 Mart coşkusu yaşadı.

KOBANÊ
Kobanê'de kadınlar Merkezi Ormanlıkta kutlama gerçekleştirdi.

Yüzlerce kadının toplandığı etkinlik alanına Devrimci Komünist Kadınlar yürüyüşle geldi. Yürüyüş boyunca sık sık "Kahrolsun kölece yaşam" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.

Alanda Kongra Star üyesi Roza Tolhildan ve YPJ Komutanı Dilar Heleb konuşma yaparak tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Dilar Heleb, Rojava kadın devriminin kadın savaşçıların kanıyla var edildiğini belirtti, bugün kü görevlerinin devrimi korumak olduğunu vurguladı.

Etkinlik müzik grupları ile folklor ekiplerinin gösterisiyle devam etti.

HESEKÊ
Hesekê'de Seda bölgesinde yapılan kutlamaya kadınların yanı sıra Ermeni Toplumu Meclisi, Süryani Kadınlar Birliği, Devrimci Komünist Kadınlar, Demokratik Birlik Partisi'nin de aralarında olduğu çok sayıda kadın örgütü katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleri adına Lilav Hisen konuştu.

Kadın Savunma Birlikleri adına konuşan Gulvedan Qamişlo, devrimin, kadınların mücadelesiyle yaratıldığını vurguladı, "8 Mart bizim için başkaldırı ve hak isteme günüdür" dedi.

Etkinlik müzik, tiyatro ve folklor gösterileriyle devam etti.

Kadın Savunma Birlikleri Hesekê'de askeri tören de düzenledi.

Yüzlerce YPJ savaşçısı konvoylarla şehir merkezine gitti. Serdem Kültür Merkezi önünde yapılan askeri törende konuşan YPJ komutanı ve Dêrazor Askeri Meclisi Eşbaşkanı Lîlwa Ebdullah, tüm kadınları birlikte mücadele etmeye çağırdı. Lîlwa Ebdullah, kadınları kölelikten kurtarmak ve işgal altındaki toprakları özgürleştirmek için mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Dirbêsiyê'de Devrimci Gençlik Merkezi'nde, Halep'te de Şêxmaqsûd alanında kutlamalar gerçekleştirildi.