28 Mart 2024 Perşembe

Rojava halkları tecride karşı imza kampanyası

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi-Suriye ile birlikte tecride karşı imza kampanyası başlattı.

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, Demokratik Toplum Hareketi'nin (TEV-DEM) Qamişlo'daki binası önünde basın açıklama yaptı, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için imza kampanyası başlattığını duyurdu.

Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi-Suriye ile ortaklaşa başlatılan kampanyaya ilişkin açıklamayı Xufran Kewkeb ve Mistefa Ehmed Kurdî okudu. Açıklamaya, Kürt, Arap, Ermeni ve Süryani halklarından çok sayıda kişi katıldı.

TECRİDİN SONLANDIRILMASI ÇAĞRISI
Açıklamada, "Kuzey ve Doğu Suriye halkları, önder Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin sonlandırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması çağrısı yapıyor" denildi.

Öcalan ile son görüşmenin 27 Temmuz 2021 tarihinde yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Kürt halkı ve dostları özellikle önder Öcalan'ın ailesi, 25 Mart 2021'de yapılan telefon görüşmesinden bu yana önder Öcalan'dan haber alamadığı için endişeli" diye belirtildi.

Tutsaklığın yanı sıra uygulanan mutlak tecridin çifte işkence olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası sözleşmeler hatırlatarak suç işlendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, uluslararası hukuka göre tedbirlerin alınması istenirken, "Bunun için sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, avukatların görüşme yapması ve bir an önce serbest bırakılması için çalışılması gerekir. Bu şekilde kurumlarınızın insan haklarının korunmasına yönelik bütünlüğü sağlanacak ve güvenilecektir" denildi.

İmza kampanyasının 15 Şubat'a kadar sürmesi bekleniyor.