17 Mayıs 2024 Cuma

Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecek

19’u çocuk 34 sivilin öldürüldüğü Roboski katliamının üzerinden 94 ay geçti. Roboski İçin Adalet Girişimi, “Katliamın ardından geçen 2861. gündeyiz ve adalet hala yok” dedi.

Roboski katliamının üzerinden 94 ay geçti. Katliamla ilgili açıklama yapan Roboski İçin Adalet Girişimi, “Aradan sekiz yıl geçti. Bu sekiz yılda; aileler, konuya duyarlı sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, hukukçular olayın aydınlatılması, suçluların cezalandırılması için mücadele verdiler. 34 insanın bombalarla öldürüldüğü her kesim tarafından kabul görmüş, kanıtlanmış olmasına rağmen, bu durum yasalar ve adalet sisteminde bir türlü karşılığını bulamadı” dedi.

9 Ocak 2012’den 21 Nisan 2018’e kadar süren hukuk mücadelesine değinilen açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘iç hukuk yolları tamamen tükenmemiştir’ kararı ile bir travma daha yaşayan aileler ve bizler, bu katliamın ve cezasızlığın peşini bırakmayacağız. Dün de bugün de işlenen suçlar karşısında cezalandırma gerçekleşmiyor, adalet sağlanmıyor. Ülkenin yargı sisteminin garantisi olması gereken Anayasa Mahkemesi’nin basit gerekçelerle bakmadığı dava, mutlaka yeniden görüşülecek. Bir sonraki katliamı tetikleyen cezasızlık geleneği, hukuku yok varsayma, derin korunmacılık, görünmeyen ellerle Roboski davası için de hala uygulanıyor” diye belirtildi.

YAŞADIKLARIMIZIN ASLI DEVLET, CEZASIZLIK, SAVAŞ VE ADALETSİZLİKTİR
Roboski İçin Adalet Girişimi şunları kaydetti: "Bir katliamın cezasız bırakılmasının, hukuki olarak tüm yargı yollarının kapatılmasının, devlet olarak böyle bir katliamı örtmenin nasıl bir açıklaması olabilir ki? Ülkenin adalet sisteminin çöktüğünün ilk ispatı ve köşe taşı, Roboski Katliamı’dır. Devletin en asli görevi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını korumaktır. 

"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. İnsan olarak ne yapabilirim? sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz, hatırlayacağız."

ROBOSKİ KATLİAMINI UNUTMA UNUTTURMA !
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu da yaptığı açıklamayla, “Roboski katliamını unutma, unutturma” dedi. “Roboski, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve diğer katliamlara sebep olanlar açığa çıkarılmış olsaydı. Tahir Elçi şimdi yaşıyor olacaktı” denilen açıklamada, “Hukuk, Adalete yönelmiş bir araçtır. Hak ve Adalet iktidar kuvvetinin üstünde olmalıdır ki, toplumda ve ülkede huzur, refah, demokrasi gelişsin. Çünkü toplumun ve her canlının su ve ekmek gibi adalete ihtiyacı vardır” ifadelerine yer verildi.