2 Mayıs 2024 Perşembe

'Roboski katliamının failleri adalet ve hukuk önünde hesap verecek'

İHD Adana Şubesi, Roboski katliamının 8. yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı. Aradan geçen 8 yıla rağmen failler hakkında hiçbir soruşturmanın açılmadığı belirtilen açıklamada, "Mücadeleye devam edeceğiz. Failler, adalet ve hukuk önünde hesap verecek" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Roboski katliamında hayatını kaybedenleri andı. Heykelli Park'ta yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, Roboski'nin dünyanın sessiz kaldığı bir katliam olduğunu, iktidarın çocukların parçalanmış bedenleri üzerinden siyaset yaptığını vurgulayarak, cezasızlık hukukunun 8 yıldır devam ettiğinin altını çizdi.

Katledilenlerin sivil olduğunu anımsatan Öngör, yapılan katliamın insanlık suçu olmasına rağmen tüm dünyanın ve kutsadıkları mahkemelerinin sustuğunu ifade etti. Hükümetin savaşa karşı olduğunu söyleyip barış isteyenleri öldürdüğünü ya da cezaevine attığını, "vatan" diyerek insanı yok ettiğini söyleyen Öngör, "Öfkeliyiz, yaralıyız ama öfkemizle, yaramızla güçleneceğiz. Bu coğrafyanın kaderini katillerimiz değil, biz yazana kadar bu toprakların vicdan ve adalet mücadelesinin neferleri olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, 34 insanın göz göre göre katledildiğini ve katliamın faili meçhul bırakılmak için 8 yıldır üzerine beton döküldüğünü söyledi. Sivas Katliamı'nın zaman aşımına uğramasından sonra "Hayırlı olsun" diyen bir iktidardan katliamı aydınlatmasını beklemediklerini belirten Peköz, hükümetin artık kayyumlarla birlikte halk iradesini de katlettiğini dile getirdi. Suriye'den sonra hükümetin Libya'ya asker gönderme planlarını eleştiren Peköz, "Libya'dan cenazeler gelmeye başlayınca insanlar fark edecek. Başka bir ülkenin toprağına girmenin, milliyetçi politikaların Türkiye halklarına yararı olmadığını fark edecekler. Çözümsüzlük sürerse bu topraklarda kan akmaya devam edeceğini görecekler. Ülkede kardeşlik için her gün biraz daha yan yana durmaya ihtiyacımız var" diye belirtti.