8 Mayıs 2024 Çarşamba

Roboski katliamının 87. ayında adalet talebi

İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, Roboski katliamının 87. ayında Beşiktaş Barbaros Parkı'nda yaptığı açıklamada, "Tüm katliam ve insanlığa karşı suçlara adalet istiyoruz" dedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, Roboski katliamının 87. ayında Beşiktaş Barbaros Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasını okuyan Osman Özkan, "Dönemin Başbakanı, katliamın sorumluları hakkında dava açılmasına izin vermedi. Bu süreçte, aileler önce 'kan parası' verilerek susturulmak istendi. Ardından Genel Kurmay Başkanlığı askeri savcılığı, 2013 yılında verdiği takipsizlik kararı ile suçun faillerini ve sorumlularını cezasızlık zırhı ile korumaya aldı. Ancak, aileleri adalet arayışından vazgeçiremedi. Yakınlarının cenaze törenine katılan aileler hakkında soruşturmalar açıldı, Roboskili aileler sudan gerekçelerle gözaltına alındı ve tutuklandılar. Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren Roboskili ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru da eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Önceki sayısız katliamlarda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi. Böylece bu katliam diğerleri gibi insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiş oldu. Hakikat ve adalet arayışımızın 87. ayında, Mart ayında işlenen bir dizi katliama da adalet istiyoruz" diye konuştu.
 
ROBOSKİ'YE ADALET
 
Roboski katliamında yaşamını yitirenler için adalet talebinde bulunmaktan vazgeçemeyeceklerini söyleyen Özkan, şunları kaydetti: "Adalet; eşitlik, özgürlük ve barışın olmazsa olmazıdır ve adalet ihtiyacı; Roboski'nin, 12 Mart Gazi'nin, 15 Mart Ümraniye'nin, 16 Mart Beyazıt'ın, 16 Mart Halepçe'nin tüm katliamların ve insanlığa karşı işlenmiş suçların ortak talebidir. Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında, bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını gerektirir. Savaşın, şiddetin ve hakikatlerin gizlenmesinin, gerçeklere ve adalete ulaşmayı engellediği bir sır değil. Bu nedenle yaşadığımız coğrafyada bu günün en acil talebi, adalet ve barış talebidir. Her ayın 28'inde, insan hakları savunucuları olarak bizler de, o ay içerisinde yaşanmış katliamları da anarak, bu adalet talebine ses olmak üzere, buradayız. Roboski'ye adalet. Tüm katliam ve insanlığa karşı suçlara adalet istiyoruz."