18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Roboski katliamın peşini bırakmayacağız'

Roboski'de katledilenler 7. yılında çok sayıda kentte yapılan açıklamalarla anıldı. Açıklamalarda "Roboski katliamın peşini bırakmayacağız" diye belirtildi.
19'u çocuk 34 kişinin 20 Aralık 2011'de TSK savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybettiği Roboski katliamının yıldönümünde çok sayıda kentte basın açıklamaları yapıldı. Bu açıklamalarda gerçekleştirilen katliamla ilgili dosyanın kapatılmış olmasına tepki gösterilirken, sorumluların açığa çkarılması ve hesap sorulması istendi.
 
ANKARA
 
Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski'nin yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da anma gerçekleştirdi. İHD şubesinde yapılan anmaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ile çok sayıda kişi katıldı.
 
Anmada konuşan Girişim adına açıklama yapan Nuray Çevirmen, üzerinden 7 yıl geçen katliamın sorumlularının hala gün yüzüne çıkarılmadığı ve yargılanmadığını belirtti. Çevirmen, "Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız. Her ayın 28'inci günü sesleneceğiz, hatırlayacağız' gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceği" dedi.
 
Barış ve adaletin yolunun Roboski'den geçtiğini vurgulayan Çevirmen, "Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda 'Barış ve Adaletin' yolunu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir" diye konuştu.
 
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise Türkiye Cumhuriyeti tarihin bir katliamlar tarihi olduğunu söyledi. Peköz, "Bu ülkeyi yönetenler, Kürtlerin varlıklarını, dillerini,  kültürlerini yok saydıkları, tanımadıkları  için Kürtlere uygulanan katliamlar için herhangi bir adım atmıyorlar. Geçen hafta Meclis'te bir araştırma önergesi verdik. Katliamını sorumlularının aydınlatılması için. Ama önergemiz AKP ve yandaşlarının oy çokluğu ile reddedildi. Çünkü Türkiye'de gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması istenmiyor" dedi.
 
Bir daha yaşanmaması için bu katliamlarla yüzleşilmesi gerektiğini söyleyen Peköz, şöyle devam etti: "34 can sadece bir rakamdan ibaret değil. 19'u çocuk, eş, sevgili, komşu, dost, kardeş, arkadaş akraba… Bu katliam ile yüzleşilmediği gibi, Koçgiri, Zilan, Ağrı, Dersim, Sivas, Gazi, Gezi, Maraş, Suruç, Antep, Gar Katliamı ile de yüzleşme yapılmadı. Aslında ' Ben genelkurmay başkanını ve silahlı kuvvetlerimizi bu olaydan dolayı tebrik ediyorum' diyen bir başbakanın olduğu bir ülkede, hiçbirimiz katliamı gerçekleştirenlerin bilinmediğini iddia edemeyiz. Biz katilerin kim olduğunu biliyoruz." 
 
İZMİR
 
Roboski katliamının 7. yılında İzmir'de basın toplantısı düzenleyen Emek ve Demokrasi Güçleri, faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da katıldığı toplantıda konuşan İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı, Roboski katliamının üzerinden 7 sene geçmesine rağmen hiç kimsenin adaletin karşısına çıkarılmadığını söyledi.
 
Canlı, "Bütün soruşturmalar kapatıldı. Katliama ilişkin Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve daha sonra Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilen dosya hakkında 'takipsizlik' kararı verildi. Ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınan dosya 'eksik evrak' gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine 281 başvurucu ile dosya AİHM'etaşındı. AİHM ise yaklaşık 2 yıl boyunca beklettiği dosya başvurusunu 'iç hukuk yolları tüketilmedi' gerekçesiyle reddetti" dedi.
 
Roboski katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyen Canlı, insanlığa karşı işlenen suçlarda ise zamanaşımının olmadığını vurguladı. Canlı, "Katliamla ilgili bütün dosyalar açılsın, gerçek ortaya çıkarılsın. Bu davanın peşini bırakmayacağız ve 'Roboski için adalet' demeye her koşulda devam edeceğiz. Unutmadık, unutmayacağız. Unutursak kalbimiz kurusun" dedi.
 
DİYARBAKIR
 
Roboski katliamının 7. yılı dolayısıyla Diyarbakır'da yapılan anma HDP Sur İlçe Örgütü'nde gerçekleştirildi. Anmaya Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Musa Farisoğulları ve HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin katıldı.
 
Roboski'de yaşamını yitiren 34 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartın açıldığı açıklamada konuşan Sur İlçe Eşbaşkanı Sevim Coşkun, katliamın sorumlularının hesap sorulmak yerine ödüllendirildiğini ifade etti.
 
Coşkun, "34 insanımızın kazan bombalarıyla paramparça edildiği Roboski katliamı, başka bir ülkede olsa hükümetlerin düşmesi gerekirken Türkiye'de ise bir tek kişi dahi istifa etmedi. Tam aksine bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor. Roboski'de katledilenlerin ailelerine yönelik ise her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü. Askeri ve siyasi sorumlular yargı önüne çıkarılmadı, ama o katliamda ailesinden çok kişiyi kaybetmiş olan Şırnak Vekilimiz Ferhat Encü, dokunulmazlığı olmasına rağmen 4 Kasım'da tutuklandı" dedi.
 
URFA
 
HDP Urfa İl Örgütü de Roboski katliamının 7. yılı dolayısıyla parti binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Halil Akbaş, Roboski'nin Cumhuriyet tarihinde Kürtlere uygulanan katliamlardan sadece biri olduğunu hatırlattı. Geçen süreye rağmen siyasi ve askeri sorumluların yargı önüne çıkartılmadığını hatırlatan Akbaş, tarihin sorumluları affetmeyeceğini, er ya da geç sorumluların adalet önünde hesap vereceğini söyledi.
 
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise katliam dosyalarını takip edeceklerini ve faillerden hesap soracaklarını ifade etti.
 
AĞRI
 
Ağrı'da da katliamın yıl dönümü vesilesiyle yaşamını yitirenler anıldı. HDP il binasında düzenlenen açıklamada konuşan Parti eşbaşkanı Necati Aslan, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi. Aslan, "Katliamı gerçekleştirenlerden mutlaka hesap soracağız. Adalet sağlanıncaya kadar Roboski'de donan kanımız toprağa karışmayacaktır" dedi.
 
VAN
 
Roboski katliamının 7. yıl dönümü HDP Van İl binası bahçesinde yapılan açıklama ile kınandı. Yapılan açıklamaya HDP, DBP, DTK ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle katıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve "Unutursak kalbimiz kurusun" pankartı açıldı.
 
Eylemde açıklama yapan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen adalet arayışına bir yanıt vermediğini belirterek,"Roboski yüreğimizde yanan ağıttır. Acısı halen içerimizde tazedir" dedi. Yüzleşme adına bir adım atılmadığı sürece toplumsal huzur sağlanmayacağını söyleyen Ertan, "Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz; Roboski Katliamı ile yüzleşinceye kadar, sorumlular adalet, yargı önüne ve halkın huzuruna çıkıncaya, hesap verinceye kadar bizlerinde adalet ve özgürlük mücadelesi sürecektir" ifadesinde bulundu.
 
Özalp ilçesinde de HDP İlçe Örgütü'nde düzenlenen açıklamada konuşan Elif Yiğit, katliamda yaşamını yitirenleri anarak, sorumlular yargılanıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.
 
HAKKARİ
 
HDP Hakkari İl Örgütü de Roboski katliamında yaşamını yitirenleri andı. Parti binasında düzenlenen açıklamada konuşan HDP İl Yöneticisi Ramazan Selçuk, "Bu suçları işleyenler ne kadar ellerindeki iktidar olanaklarını kullanarak halkın adaletinden kurtulacağını zannetseler de tarih önünde, adalet önünde, insanlığa er ya da geç hesap vereceklerdir" dedi.
 
BİNGÖL
 
Bingöl'de Roboski katliamına ilişkin HDP il binası önünde basın açıklaması yapıldı. Eyleme, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, HDP PM üyeleri ve partililer katıldı. Çok sayıda polisin il binası önünde toplandığı açıklamada konuşan HDP Milletvekili Erdal Aydemir, 7 yıldır Roboski'de yaşanan acı olaydan dolayı hiç kimsenin yargılanmadığını belirterek, "Bu toplumsal adalet açısından bir utançtır. Roboski için adalet arayışımız sürecektir" dedi.
 
HDP Merkez İlçe Başkanı Zeynel Barlas ise Roboski'de yaşanan katliamın Kürt halkının tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
 
Açıklamanın ardından partililer, PTT Merkez şubesine giderek açlık grevindeki tutuklulara dayanışma kartları gönderdi.
 
ADANA
 
Adana'da Roboski'ye dair iki ayrı açıklama yapıldı. HDP İl Örgütü tarafından parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, Roboski katliamının üzerini örten, suçluları ödüllendiren AKP iktidarının Kürt halkının iradesine el koyan kayyum politikası sonucunda Amed'te yapılan Roboski Anıtı'na da tahammül edemediğine işaret etti.
 
Eriğ, "İnsanlığa karşı işlenen bütün bu suçları yok saymak, unutturmak ya da üstünü örtmek mümkün değildir. Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır" diye konuştu.
 
İHD üyeleri ise birçok kurum temsilcisinin katılımı ile İsmet İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Roboski'yi unutursak kalbimiz kurusun" pankartı açan dernek üyeleri, yine boyunlarına yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizleri astı. İktidarın Roboski'yi unutturmak istediğini ifade eden İHD Şube Başkanı Av. İlhan Öngör, BM ve AB'nin sessiz kaldığını katliamın ülkenin iç siyaset sorunu değil, insanlık ve uluslararası bir sorun olduğunu vurguladı. Öngör, "Roboski ile yüzleşmek Kürt meselesinin çözüm anahtarıdır. Cezasızlıkla mücadele etmek insan haklarının ön koşuludur" dedi.
 
Açıklamaya katılan EMEP İl Başkanı Av. Sevil Aracı Bek, iktidarların cezasızlık pratiği nedeniyle insan hayatının ucuz olmaya devam ettiğinin altını çizip, bu anlayışa karşı mücadele edeceklerini kaydetti.
 
Adana Barosu eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık da katliamın sadece Roboskililerin değil, tüm ülkenin sorunu olduğunu vurguladı. Çıtırık "Ölenin etnik kimliği ile uğraşmayacağız. Türkiye hukuk devleti ise, önemli olan bu eylemlerden sorumlu olanların hesap vermesidir" dedi.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü de Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. Yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Zuhal Önen, katliamı unutmadıklarını ve hesabını mutlaka soracaklarını kaydetti.
 
İHD Şubesi üyeleri ise yıldönümüne dair dernek binalarında açıklama yaptı. Bazı siyasi parti ve kurum temsilcilerinin katıldığı açıklamada katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.
 
Katliamın toplumsal vicdan nazarında uyandırdığı infial hala aynı şekilde devam ettiğini söyleyen İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi İlhan Kılıç, "Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır" dedi.
 
HATAY
 
HDP Hatay İl Örgütü de Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın katılımı ile parti binalarında açıklama yaptı. Hatimoğulları, konuşmasında Roboski katliamının bu coğrafyada yaşanan en kanlı katliam olduğunu ve iktidarın, iktidarını pekiştirmek için bu ülkede Roboskileri gerçekleştirdiğini söyledi.
 
SİİRT
 
HDP Siirt il binası önünde bir araya gelen partililer, Roboski'de yaşamlarını yitirenleri andı. Anmada, Roboski'de yaşamlarını yitirenlerinin fotoğraflarının yer aldığı, "Roboski'yi katliamının hesabını mutlaka soracağız" yazılı pankart açıldı. Anmada konuşan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile askeri savcılık arasında gidip gelen soruşturma dosyasına dikkat çekerek, "Biz HDP olarak bunun arkasını bırakmayacağız ve mutlaka hesabını soracağız" dedi.
 
BATMAN
 
Batman'da HDP Merkez ilçe binasında bir araya gelen partililer, basın açıklaması yaptı. Burada konuşan HDP Merkez İlçe yöneticilerinden Mehmet Doğu, Roboski'de yaşananları anlatarak, faillerin yargılanması için mücadele vermeye devam edeceklerini söyledi.