26 Nisan 2024 Cuma

Roboski katliamı 101. ayında: Yaşadıklarımız cezasızlıktandır

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 101. ayı nedeniyle İHD Ankara Şubesi'nde açıklama yaptı. Açıklamada, Roboskiye'ye adalet gelmeden Türkiye'nin adalete kavuşamayacağı vurgulanarak, "Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, hukuk ve adaletin olmayışıdır" dedi.

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamının 101. ayı nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı okuyan İHD Ankara Eşbaşkanı Nuray Çevirmen, Roboski'de 19'u çocuk 34 kişinin katledildiğini hatırlattı.

Çevirmen, katliamın gerçekleri 28 Aralık 2011'den bu yana, canı yanan insanların adalet arayışının sürdüğünü belirtti ve "Ne yazık ki, bugüne kadar ne cezalandırma, ne yüzleşme anlamında bir yol kat edilemedi" dedi.

Roboskili köylülerin sınır ticareti dışında başka geçim kaynakları olmadığına dikkat çeken Çevirmen, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Sınırdan kimlerin geçtiği, ticaretin yapıldığı sınırda görev alanlar tarafından neredeyse ezbere bilinmekteydi. Ancak tüm bu bilinenlere rağmen 34 insan bombalarla katledildi."

Katliam sabahı, hiçbir ana akım medyanın haberi vermediğinin altını çizen Çevirmen, devletin asli görevinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınan yaşam hakkını korumak olduğunu söyledi.

Çevirmen,"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir" dedi ve ekledi: "Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, hukuk ve adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski'de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır."

Çevirmen, "İnsan olarak ne yapabilirim?" sorusunu soran herkesi mücadeleye davet etti.