4 Mayıs 2024 Cumartesi

Roboskîliler: Halkın ölülerinden intikam alınmaya çalışılıyor

Roboskî katliamının 2015 yılındaki anmasına katıldıkları için haklarında dava açılan 16 Roboskî'linin duruşması görüldü. Avukatlar, "Halkın ölülerinden intikam alınmaya çalışılıyor" diye belirtti.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişi için 2015 yılında yapılan anma etkinliğinde açılan pankartlar gerekçe gösterilerek, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 16 kişi hakkında açılan davanın talimat duruşması görüldü.

Uludere Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, katliamda yakınlarını kaybeden sanıklardan Tufan Saydam, Semire Encu, Sevcan Encu, Berivan Encu, Cihan Encu, Muhsin Yakut, Hanım Encu, Aysel Encu, Heybet Encu ve Selcan Encu katıldı.

Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı, eski HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encu de izledi. Duruşmada ilk olarak haklarında dava açılan kişilere söz verildi. Haklarındaki iddiaları reddeden Roboskîli aileler, çocukları ve yakınları için anmaya katıldıklarını belirtti.

'PANZER ARKASINDA SÜRÜKLEMEK SUÇ DEĞİLKEN...'
Ardından savunma yapan avukatlar ise dosyayla birlikte bir halkın ölülerinden intikam alınmaya çalışıldığını belirtti. Şırnak'taki yasak döneminde yaralı bir halde panzer arkasında sürüklendikten sonra öldürülen Hacı Lokman Birlik'i hatırlatan avukatlar, "Bir cenazeyi panzerin arkasında sürüklemek suç değilken müvekkillerin devlet tarafından katledilen akrabalarının anmalarına katılması bir suç olarak karşımıza çıkarılmaktadır" dedi.

Esasa ilişkin savunmaları daha sonra yapacaklarını belirten avukatlar, beraat talep etti. 

Avukat savunmalarının ardından mahkeme, duruşmaya katılmayan Cahide Encu ve Ayaz Encu hakkında zorla getirme müzekkeresi düzenlenmesine karar verdi. 16 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 13 Ocak tarihinde Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.