23 Nisan 2024 Salı

Roboskî katliamının üzerinden 131 ay geçti

Roboskî katliamının 131. ayında bir kez daha faillerin yargılanması istedi. Katledilen 34 kişinin anıldığı eylemde, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de anıldı.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 131'inci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde "Katiller bulunsun! Roboskî bir daha asla" pankartı önünde açıklama yaptı.

Açıklamayı Roboskî İçin Adalet Girişimi kurucularından İHD Üyesi Tanju Gündüzalp okudu. Her ayın 28'inci gününde yapılan açıklamanın 131'incisinde Tahir Elçi katliamı hatırlatılarak, cezasızlık politikalarının yıllardır sürdüğüne vurgu yapıldı. Açıklamada, "Öncesiyle, 1915'ten bugüne 100 yıldır siyasetler ve yönetimler; içinde yer aldığı katliamlarda cezasızlık ve hukuksuzluğu bizlere yaşatıyor. Zilan, Dersim, Koçgiri, Koçağıl, Piran, Çorum, Maraş, 90'larda işlenen faili meçhuller, Roboskî, Tahir Elçi cinayeti; hepsinde sistemin sorumluluğu biliniyor ama tüm cinayetler ve katliamlarda gerçek örtülüyor. Coğrafya kader değildir ve Roboskî faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşiktir" denildi.

Devletin halk için var olduğu kaydedilen açıklamada, "Devlet, Platon'dan bugüne toplum için, hukuk ve adaleti sağlamak için, halkın yaşamını düzenlemek için kurulmuş basit bir aygıttır. Devlet insanı ve halkları için var olur. Devlet; yaşatan, adaleti kuran, cezasızlığı bitiren ve hukuku sağlayan olması gerekirken; bombalayan, öldüren, saldıran, döven, yasaklayan, tutuklayan, zulüm eden bir yapı olamaz, olmamalıdır. Savaş üreten kirli tüm oluşum ve gelişmelerin araştırılmasını istemek İnsan Haklarını önceleyen her birimiz ve her kurum için bir sorumluluktur. Savaş bir halkın mutlu, adil ve insanca yaşamasının karşısındaki en büyük sorundur. Devlet; adalet için adım atmıyor, cezasızlık sürüyor. Üzerinden 7 yıl geçen Tahir Elçi cinayetinde de teknolojik olarak tüm gerçekler dosyaya taşınmasına karşın, adalet yok" ifadelerine yer verildi.