28 Mart 2024 Perşembe

Roboskî katliamının 129. ayında yüzleşme çağrısı

Roboskî için Adalet Girişimi, Roboskî katliamının 129. ayında katliamın faillerinin gizlenmeye çalışıldığına ve cezasızlık politikası uygulandığına dikkat çekerek, yüzleşme ve adalet çağrısında bulundu.

Roboskî için Adalet Girişimi, Roboskî katliamının 129. ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Katiller bulunsun! Roboskî bir daha asla" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen adalete ulaşılamadığını dile getiren Yazmacı, sınır ticareti yapan 19'u çocuk 34 kişinin 28 Aralık 2011'de TSK'ya ait savaş uçaklarıyla katledildiğini hatırlattı. İnsan hakları örgütlerinin bölgeye giderek hazırladığı raporlara dikkat çeken Yazmacı, "Katliam araştırması; Meclis'te kurulan komisyonda kısa sürede rafa kaldırılıp, sivil savcılık araştırmadan, askeri savcılığa -hızlıca- geçirilip, kendi unsurlarının yaptığı katliamı nasıl araştıracağı belirsiz askeri savcılığın 'emirden kaynaklanan önlenemez bir hata' örtbasıyla, mahkeme başkanının şerh yazısıyla takipsizlikle kapatıldı" ifadelerini kullandı.

Roboskî katliamının ısrarla üstünün örtülmeye çalışıldığını dile getiren Yazmacı, iktidarın katliamda cezasızlık politikasını sürdürdüğünü vurguladı. Ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun iki yıldır beklemede olduğunu söyleyen Yazmacı, egemenlerin katliam faillerini gizlemeye çalıştığına işaret etti. Roboskî'de insanlığa karşı bir suç işlendiğini dile getiren Yazmacı, "Düne kadar yaşananların eşiği Roboskî ise yarın katliamların tekrar etmemesinin ve çözümün yeniden kurulabilmesinin eşiği de, insan hakları, barış, adalet, cezasızlığın bitirilmesi ve sorumluların hesap vermesidir. Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışın yolu da Roboskî için adalettir" dedi.

Yazmacı, tüm saklama ve inkar çabalarına karşı toplumsal hafızanın barış ve adaleti talep ettiğini söyledi. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenlerin devlet tarafından ayrıca cezalandırıldığını vurgulayan Yazmacı, şöyle devam etti: "Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskî ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, özgürce bir araya geleceğimiz, adaleti sağlayıp ve sistemin kendi cezasızlığını bitireceğimiz güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceğiz."